В Австралії видали книгу про українців у складі АНЗАК

В Австралії видали книгу про українців у складі АНЗАК

Укрінформ
В Австралії вийшла друком книга «Зірки, що падають, або історія АНЗАКів з України» про участь українців у боях Першої світової війни.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Згадане дослідження – це перша спроба дослідити історію перебування усіх вихідців з теперішньої території України ... в Австралійських імперських збройних силах протягом Першої світової війни», - йдеться у передмові до дослідження.

Автор, австралійська історик та письменниця, професор Австралійського національного університету Єлена Говор зібрала історії 134 вихідців з України різних національностей (українці, поляки, євреї, росіяни), які з різних причин емігрували до Австралії, а згодом добровольцями пішли служити в Австралійсько-Новозеландський корпус (АНЗАК).

«Зірки, що падають» - це грунтовне (понад 200 сторінок) дослідження з великою кількістю архівних документів і фото, які переплетені живими спогадами нащадків українських "анзаків".

Книга дає уявлення про складні сторінки української історії та долю мешканців України, які зазнавали утисків у Російській імперії, були позбавлені рідної мови та культури, і, навіть після еміграції, спрощено зараховувалися австралійським урядом до російської меншини, незважаючи на етнічне походження.

«Основна частина українських анзаків та їх нащадків не були засновниками сьогоднішньої української громади Австралії, кістяк якої сформувала політична та ідейна міграція 1948-1950 років, однак вони є важливою невідомою сторінкою українсько-австралійських зв’язків і заслуговують на пам’ять», - вважає автор книги, наголошуючи, що війна України за незалежність від Росії триває і досі.

Це вже друге історичне дослідження Єлени Говор, присвячене участі вихідців з колишньої Російської імперії в Австралійсько-Новозеландському армійському корпусі - військовому формуванні Австралії та Нової Зеландії, сформованому для участі у Першій світовій війні.

Книга була представлена українській громаді Австралії та членам іноземного дипломатичного корпусу під час Днів української культури в Канберрі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-