Берлін та Пекін застерігають від ескалації навколо Корейського півострова

Берлін та Пекін застерігають від ескалації навколо Корейського півострова

Фото
Укрінформ
ФРН і КНР виступають за мирне вирішення конфлікту на Корейському півострові і вітають ті кроки США, які не ведуть до ескалації.

З такими заявами виступили глави зовнішньополітичних відомств двох країн Зігмар Габріель і Ван І за підсумками переговорів у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Китай, звичайно, також проти того, щоб Північна Корея розвивала ядерну зброю, це не в інтересах самої КНДР. Але оскільки у Пхеньяні вважають, що це елемент стримування американської ядерної загрози, то Північна Корея і США повинні сісти за стіл і вести переговори", - заявив Ван І.

При цьому він підкреслив, що війні у регіоні мають запобігти усіма способами.

«Навіть якщо є всього один відсоток імовірності, ми цього не потерпимо. Північна Корея - не Близький Схід. Якщо на Корейському півострові дійсно спалахне війна, ми зіткнемося з серйозними і неймовірними наслідками", - сказав китайський дипломат.

Він додав, що остання резолюція РБ ООН по Північній Кореї повинна виконуватися усіма сторонами повністю і всебічно, без виключень. Ван акцентував на тому, що йдеться, з одного боку про ядерне роззброєння КНДР, з іншого - про необхідність припинити масштабні військові маневри в корейських територіальних водах.

Глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель зі свого боку висловив підтримку позиції Китаю, який виступає за мирне вирішення проблеми і несе особливу відповідальність. Німеччина вітає переговори з цієї проблематики між Китаєм і США, сказав він. У Берліні вважають, що завдяки контактам між Пекіном і Вашингтоном вдалося «уникнути подальшої ескалації». Останні «чудові сигнали» американської адміністрації, вважає Габріель, говорять на користь деескалації. Першим кроком повинне стати припинення ракетних випробувань, наступним кроком - повернення до переговорів. Поки ж «ситуація залишається слабкою».

Як раніше повідомлялося, на початку квітня КНДР провела запуск балістичної ракети, після чого у регіон була спрямована ударна авіаносна група США на чолі з атомним авіаносцем «Карл Вінсон». Минулої неділі розпочалися спільні американо-японські навчання, пізніше плануються спільні американо-південнокорейські маневри. Пекін висловив невдоволення з цього приводу.

Крім того, у середу КНР також висловила серйозну заклопотаність на адресу Вашингтона і Сеула у зв'язку з доставкою до Республіки Корея частин американської системи ПРО THAAD і зажадала прибрати ці озброєння та не допустити розгортання системи. Наявність її порушить стратегічний баланс у регіоні та посилить ситуацію навколо корейської проблеми, заявили в МЗС Китаю, пообіцявши, що інакше «вживуть заходів щодо захисту своїх власних інтересів».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-