Допит Туска у польській прокуратурі тривав більше дев’яти годин - ЗМІ

Допит Туска у польській прокуратурі тривав більше дев’яти годин - ЗМІ

Укрінформ
Голова Європейської ради, екс-прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск у середу, 19 квітня, дав свідчення у варшавській Окружній прокуратурі. Допит тривав понад 9 годин.

Про це повідомляє “Польське радіо”

“Політик виступив як свідок у справі про співпрацю польської Служби військової контррозвідки з Федеральною службою безпеки Росії”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, слідство ведеться за фактом перевищення повноважень керівництвом Служби військової контррозвідки внаслідок встановлення співпраці зі службою іншої держави без необхідної згоди голови Ради міністрів та оцінки міністра національної оборони. 

Вийшовши з прокуратури, Туск заявив, що він не уповноважений оприлюднювати будь-яку інформацію щодо слідства. Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, голова Європейської ради підтвердив, що допит має політичний характер.

“Я повідомив прокуророві, що прийшов (давати свідчення. – Ред.) з огляду на повагу, передусім, до Польської держави. Усвідомлюю, що було б найкраще, якби ми могли вирішити всі справи і сумніви цивілізовано, але також я повідомив, що згідно з європейським законом моя посада передбачає надання імунітету”, – сказав Туск

За словами очільника Європейської ради, він скористається цим правом, якщо вважатиме, що проти нього “навмисне використовуються справи, щоб ускладнити або унеможливити виконання завдань голови Європейської ради”.

Тим часом речник Окружної прокуратури у Варшаві прокурор Міхал Дзєканський заявив, що ані Дональд Туск, ані його уповноважений не висловлювали жодних формальних заперечень щодо дій прокуратури. Речник пояснив, що свідчення Туска були необхідні для всебічного вивчення справи і були стандартними.

Водночас прокурор не став коментувати слова Туска щодо “політичного характеру слідства”. А тривалість допиту, за його словами, була зумовлена змістом свідчень голови Євроради.

Речник додав, що наразі Окружна прокуратура не планує нових викликів Туска на допит.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-