Референдум у Туреччині не відповідає європейським стандартам – ОБСЄ

Референдум у Туреччині не відповідає європейським стандартам – ОБСЄ

Укрінформ
Референдум про розширення повноважень президента Туреччини був проведений в умовах нерівних можливостей, які отримали прихильники і противники поправок до конституції.

Про це заявили в ОБСЄ, передає BBC Україна.

"Хоча технічні аспекти референдуму були організовані добре, виборці не отримували неупередженої інформації про основні аспекти реформи. Крім того, негативний ефект мало обмеження основних свобод", - зазначили представники організації.

На їхню думку, референдум проходив у політичному середовищі, де утискають фундаментальні свободи, необхідні для демократичного процесу.

"Наш моніторинг показав, що кампанія на підтримку відповіді "Так" (за розширення повноважень президента) домінувала у ЗМІ. І це, разом із перешкодами роботі ЗМІ, арештами журналістів і закриттям видань, обмежило доступ виборців до інших точок зору", - заявили в ОБСЄ.

Зокрема, за даними спостерігачів, губернатори провінцій використовували режим надзвичайного стану, запроваджений після спроби путчу, щоб обмежити свободу зібрань і висловлення думок.

Референдум про розширення президентських повноважень відбувся в Туреччині 16 квітня.

За останніми даними, перехід від парламентської до президентської системи правління в Туреччині підтримали 51% виборців, проти висловилися близько 49%.

Ухвалені на референдумі поправки до конституції нададуть президенту країни Ердогану безпрецедентні повноваження і дозволяють йому залишитися на цій посаді до 2029 року.

Ердоган може отримати право оголошувати надзвичайний стан, особисто призначати міністрів уряду, видавати укази, які матимуть статус законів, обирати суддів більшості вищих судів і розпускати парламент.

Прихильники Ердогана кажуть, що це допоможе модернізувати країну, але його опоненти побоюються зростання авторитаризму.

Опозиція стверджує, що під час референдуму були допущені порушення і збирається оскаржити підсумки голосування в конституційному суді і ЄСПЛ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-