На референдумі у Туреччині перемагають прихильники Ердогана

На референдумі у Туреччині перемагають прихильники Ердогана

Укрінформ
На референдумі в Туреччині перемагають прихильники переходу до президентської республіки.

Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на дані, отримані після підрахунку 50% виборчих бюлетенів, повідомляє DW.

"За попередніми результатами, на референдумі в Туреччині перемагають прихильники переходу до президентської республіки. Ініціативу президента країни Реджепа Таїпа Ердогана підтримали 57 відсотків виборців, повідомляє в неділю, 16 квітня, агентство Reuters на підставі даних, отриманих після підрахунку 50 відсотків бюлетенів", - йдеться в повідомленні.

У референдумі у Туреччині могли взяти участь 55 мільйонів осіб. Їм надавалася можливість проголосувати "за" або "проти" 18 поправок в Основний закон, винесених на загальне обговорення.

Найважливіше питання, яке належить вирішити туркам в ході референдуму, - це перехід від парламентської форми правління, встановленої в першій половині XX століття при Мустафі Кемалі Ататюрку, до президентської.

Це означає, що повноваження президента, який, відповідно до нинішньої конституції, виконує лише представницькі функції, будуть суттєво розширені. Він, зокрема, зможе розпускати парламент, оголошувати надзвичайний стан, призначати і звільняти міністрів і суддів, а також видавати укази в цілому ряді сфер.

При цьому посаду прем'єр-міністра буде скасовано, а глава держави, якого обиратимуть прямим голосуванням на п'ятирічний термін, стане одночасно і главою уряду. Крім того, президент, який за нинішньої конституції є нейтральною фігурою і не може підтримувати жодну з політичних сил, зможе зберегти членство в політичній партії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-