Кожна десята смерть у світі - від паління

Кожна десята смерть у світі - від паління

Укрінформ
Паління спричиняє кожну десяту смерть у світі, причому половина з цих смертей припадає на всього лише чотири країни - Росію, США, Китай та Індію.

Дослідження опубліковане в медичному журналі The Lancet. Воно засноване на доповіді "Глобальний тягар хвороб" 2015 року. Вчені використовували дані про паління в 195 країнах 1990-2015 роках, передає BBC.

Майже один мільярд людей в 2015 році щодня палив - один чоловік з чотирьох і одна жінка з двадцяти. Це краще, ніж у 1990 році, коли в світі курив кожен третій чоловік і кожна 12-я жінка, однак через зростання населення загальна кількість курців зросла - з 870 мільйонів у 1990 році.

Кількість смертей, пов'язаних з курінням, зросла на 4,7% і досягло 6,4 млн у 2015 році.

Дослідження виявило, що деяким країнам успішно вдається змусити людей кинути палити - здебільшого за рахунок збільшення податків, попереджень на упаковках і освітніх програм. Наприклад, за 25 років кількість курців в Бразилії знизилася з 29% до 12% серед чоловіків і з 19 до 8% серед жінок.

За той же період у Росії кількість жінок-курців зросла на 56,2%, в кількість чоловіків-курців знизилася на 11%. Схожі тенденції спостерігаються в деяких азіатських регіонах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-