Австралія не обиратиме між США і Китаєм - прем'єр

Австралія не обиратиме між США і Китаєм - прем'єр

Укрінформ
Прем'єр-міністр Австралії Малкольм Тернбулл під час свого виступу у Канберрі за результатами двосторонніх переговорів з китайським прем'єром Лі Кецяном заявив, що Австралії не доведеться обирати між своїм «вірним союзником» США і «добрим другом» Китаєм.

Про це повідомляє news.com.

«Вашингтон є нашим давнім сильним союзником, Пекін - наш дуже хороший друг. Однак ідея, що Австралія повинна вибрати між Китаєм і Сполученими Штатами – неправильна. Відносини між США і Китаєм є найважливішими для процвітання, безпеки і стабільності у світі. І той факт, що ми підтримуємо дуже міцні, але при цьому дуже різні за контекстом і з точки зору історії відносини з обома цими країнами, є надзвичайно важливим», - заявив Малкольм Тернбулл, під час спільної прес-конференції зі своїм китайським колегою.

Прем'єр Держради КНР Лі Кецян, який перебуває в Австралії з офіційним візитом, погодився з цією тезою очільника австралійського уряду і заявив, що китайсько-австралійське співробітництво приносить користь іншим країнам і регіонам та «не спрямоване проти третіх країн».

Тернбулл також оголосив про «початок діалогу на високому рівні з проблем безпеки, націленому, перш за все, на забезпечення кібербезпеки, боротьбу з міжнародною злочинністю і тероризмом» між урядами двох країн.

Лі Кецян категорично відкинув твердження про те, що дії його країни підвищують напруженість у регіоні Південно-Китайського моря (ПКМ). Політик заявив, що «Китай не мав і не має жодних намірів займатися мілітаризацією ПКМ».

За його словами, впродовж минулого року ПКМ безперешкодно пройшли близько 100 тисяч торгових суден, і не було зареєстровано жодного випадку нападу на них. Значна частина цих суден була задіяна в торгових операціях, які Китай веде з іншими країнами і регіонами світу.

Зі свого боку Малкольм Тернбулл підкреслив, що Австралія «не має ніяких територіальних претензій у ПКМ», заявивши, що країна виступає за мирне вирішення всіх суперечок відповідно до міжнародних норм і закликає всі сторони утримуватися від будь-яких односторонніх дій, що можуть призвести до ескалації ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-