Євросуд назвав спецслужби РФ причетними до викрадення глави

Євросуд назвав спецслужби РФ причетними до викрадення глави "Меморіалу"

Укрінформ
Європейський суд з прав людини виніс рішення за скаргою колишнього очільника «Меморіалу» Олега Орлова і трьох журналістів каналу РЕН про напад у Назрані в 2007 році, встановивши, що люди, які їх викрали, були представниками офіційної влади Росії.

Про це повідомляє сайт ЄСПЛ у розділі «Case of Orlov and others v. Russia».

В ЄСПЛ наголосили, що російські правоохоронні органи і суди не провели належним чином розслідування злочину, тому європейська інстанція сама вивчила матеріали і свідчення свідків і потерпілих. Російська сторона не надала жодних розумних пояснень того, як викрадення могло статися без участі представників влади.

Суд визнав, що потерпілі були піддані тортурам і незаконно позбавлені волі, також було порушене їх право на захист приватної власності. ЄСПЛ присудив потерпілим 84 тисячі євро у вигляді компенсації.

Орлов і знімальна група РЕН прибули в Назрань у листопаді 2007 року, щоб висвітлювати мітинг після загибелі шестирічного хлопчика під час спецоперації. Вночі в їх готель прийшли озброєні люди, вони викрали Орлова і журналістів, вивезли їх в поле і побили, а також забрали у них апаратуру та особисті речі.

За версією потерпілих, напад організували спецслужби, щоб залякати журналістів і правозахисників. Після нападу було порушено кримінальну справу, розслідування якої потім призупинили через відсутність підозрюваних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-