Ягланд: громадяни Туреччини в ЄС мають дізнатись про поправки до конституції

Ягланд: громадяни Туреччини в ЄС мають дізнатись про поправки до конституції

Укрінформ
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд на тлі зростання напруженості між Туреччиною та низкою інших держав-членів РЄ закликав усі сторони до діалогу.

Про це повідомляється на сайті РЄ.

"Нинішня ситуація руйнує дипломатію і демократію. Ми не можемо дозволити, щоб вона загострювалася надалі", - заявив Ягланд.

За його словами, всі громадяни Туреччини, всередині та за межами країни, повинні мати достатньо можливостей щодо отримання інформації про переваги й недоліки пропонованих конституційних поправок. У них також має бути можливість узяти участь у відкритій та справедливій дискусії кампанії щодо референдуму.

Генсек Ради Європи наголосив на тому, що агітаційну кампанію за межами Туреччини потрібно проводити за тісної співпраці із владою відповідних країн. Агітаційні заходи мають проходити відповідно до національного законодавства цих країн і положень Європейської конвенції про права осіб.

"Всі залучені сторони мають домовитися про умови таких заходів шляхом конструктивного діалогу і з достатньою кількістю часу, щоб забезпечити необхідні адміністративні приготування", - зазначив Ягланд.

Як повідомлялося, влада Нідерландів запобігла візиту міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу і міністра у справах сім'ї та соціальної політики Туреччини Фатми Бетуль Саян Каї до Роттердама для участі у зустрічі з турецькою громадою цієї країни. Турецький міністр у справах сім'ї та соціальної політики у супроводі співробітників поліції була відправлена з Нідерландів до Німеччини.

Раніше Чавушоглу заявляв, що хоче відвідати Роттердам для участі у мітингу на підтримку референдуму про надання широких повноважень президентові. Проте Нідерланди відкликали дозвіл на приземлення літака Чавушоглу у Роттердамі.

МЗС Туреччини вже зажадав, щоб посол Нідерландів в Анкарі, який перебуває у відпустці поза межами Туреччини, певний час не повертався до виконання своїх обов'язків. Крім того, Туреччина пригрозила Нідерландам «жорсткими заходами», доки офіційний Амстердам не вибачиться перед Стамбулом за дипломатичний скандал.

Раніше агітаційні заходи турецьких міністрів були скасовані у німецьких містах Гаггенау та Кельн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-