Жертви тортур у Сирії звернулися до німецького генпрокурора

Жертви тортур у Сирії звернулися до німецького генпрокурора

Укрінформ
З петицією і проханням про відкриття кримінальної справи проти високопосадовців розвідувальної служби Сирії до Федерального прокурора Німеччини звернулися особи, які вижили після знущань. 

Звернення, підписане сімома сирійськими жертвами, а також Європейським центром конституційних прав і прав людини та двома адвокатами, є у розпорядженні кореспондента Укрінформу в ФРН.

«Сирійський уряд під керівництвом Башара аль-Асада несе відповідальність за систематичні й широко поширені тортури проти опонентів і активістів не тільки як відповідь на протести 2011 року, але вже впродовж декількох десятиліть», - йдеться у зверненні.

Читайте також: Сирійська армія взяла під контроль фортецю в Пальмірі 

Це перший подібний позов до німецького генпрокурора. Відповідачами у ньому названі шість високопосадових співробітників сирійської військової розвідки. І зазначається, що імена багатьох не відомі.

Підписанти позову відзначають, що в даний час залишилося зовсім небагато інстанцій, які можуть притягнути до відповідальності за міжнародні злочини, скоєні в Сирії. Одним із шляхів є принцип універсальної юрисдикції, який дозволяє німецькій судовій системі стати активною у цій історії і зробити перші кроки на шляху до правосуддя незалежно від громадянства жертв або злочинців.

 «Ми не можемо просто дивитися на жахи, що відбуваються в Сирії. Ми повинні почати описувати те, що діється в країні, словами і юридичними категоріями», - заявив генеральний секретар Європейського центру конституційних прав і прав людини Вольфганг Калєк. 

Він підкреслив, що Німеччина може і повинна відреагувати на брутальне порушення прав людини, до яких відносяться тортури, масові вбивства і сексуалізоване насильство в Сирії. Центр розслідує злочини, що вчиняються різними сторонами конфлікту, з 2012 року. 

Позивачі просять, щоби генпрокурор ФРН почав розслідування проти осіб, імена яких відомі. Наступним етапом має стати видача ордерів на арешт підозрюваних. Результати розслідування згодом можуть бути пред'явлені міжнародному трибуналу по Сирії, якщо такий буде створено. Зараз винні у знущаннях користуються в Сирії повною безкарністю, що веде до ще більшого насильства, відзначають вони та  підкреслюють, що без справедливості не може бути політичного вирішення цього конфлікту.

Фото: ТАСС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-