Парламент Австралії розгляне угоду про реадмісію з Китаєм

Парламент Австралії розгляне угоду про реадмісію з Китаєм

Укрінформ
На розгляд австралійського парламенту передано Угоду про реадмісію з Китаєм, ратифікацію якої австралійський уряд очікує уже в липні цього року.

У разі схвалення документа, Австралія стане першою з країн «п'яти очей», хто зробить це, повідомляє видання The Australian.

У свою чергу Китай розглядає майбутню ратифікацію як перемогу своїх дипломатичних зусиль, оскільки вона відкриє можливість реалізувати операцію «Operation Fox Hunt», мета якої повернути на батьківщину сотні корумпованих чиновників, які втекли з Китаю на Захід.

Угоду про реадмісію між Китаєм та Австралією було підписано ще у 2007 році, однак з того часу так і не було ратифіковано.

Рада з питань права та деякі члени парламентського комітету з питань договорів Федерального парламенту Австралії висловили застереження щодо ратифікації документа, пов’язані із порушенням прав людини, відсутністю незалежного судочинства в Китаї та контролю за долею екстрадованих з Австралії. Однак у цілому профільний парламентський комітет рекомендував схвалити угоду з трьома застереженнями.

Уряд відкинув усі рекомендації комітету, в тому числі ті, що стосувалися перевірки можливості австралійського консульського представника бути присутнім на судових розглядах щодо справ екстрадованих громадян та щодо стану їхнього здоров’я.

Згідно з процедурою Угода розглядатиметься Палатою представників 15 днів. Далі ще 15 днів - Сенатом. Після схвалення у Сенаті, урядовим рішенням договір буде введено в дію і він набере чинності через 30 днів після обміну нотами з китайською стороною.

З країн-членів групи «П'ять очей», крім Австралії, можливість ратифікації Угоди про реадмісію з Китаєм розглядає також Нова Зеландія. Аналогічні угоди уже схвалені Францією та Іспанією.

У вересні 2016 року Китай репатріював свого першого підозрюваного з Франції, ще двом колишнім керівникам компаній загрожує репатріація.

Фото: vestifinance.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-