ЄС і НАТО закликали президента Македонії дозволити формування уряду

ЄС і НАТО закликали президента Македонії дозволити формування уряду

Укрінформ
Єврокомісія і НАТО закликали президента Македонії Георге Іванова виконати конституцію і дозволити формування уряду на чолі з опозицією.

Про це повідомляє Politico.

Партія Іванова «Внутрішня македонська революційна організація - Демократична партія македонської національної єдності» (ВМРО-ДПМНЄ) контролювала уряд з 2006 року і була першою на грудневих виборах до парламенту, отримавши 51 місце. Однак вона не змогла сформувати уряд, оскільки для цього потрібна коаліція у складі щонайменше 61 депутата.

Опозиційна партія «Соціал-демократичний союз» (СДСМ) на виборах була другою, отримала 49 місць і стверджує, що має необхідну для формування уряду коаліцію. Вона також вимагає мандат від Іванова, щоб сформувати уряд і призначити лідера партії Зорана Заева прем'єр-міністром.

У своїй заяві єврокомісар з питань політики сусідства і переговорів про розширення Йоганес Ган закликав Іванова дозволити формування уряду під керівництвом SDSM.

"Оскільки достатню кількість підписів депутатів зібрано, ми очікуємо, що президент дасть мандат на формування уряду кандидату від партій, які мають більшість у парламенті, як того вимагає конституція" - заявив він.

У свою чергу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відзначив «добру організацію» грудневих виборів у Македонії і закликав президента рухатись далі у цьому процесі.

"Я очікую, що влада у Скоп’є здійснить наступний крок у демократичному процесі. Я закликаю всі сторони утриматися від заяв і дій і ухвалити рішення на користь усіх громадян", - заявив він.

У свою чергу у ВМРО-ДПМНЄ готові підтримати голову СДСМ Зорана Заєва на посаді прем’єра, однак вони закликали його відмовитися від усіх обіцянок, які можуть утворити лінії розколу у країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-