У Польщі театральна прем'єра стала об'єктом розслідування прокуратури

У Польщі театральна прем'єра стала об'єктом розслідування прокуратури

Укрінформ
Прокуратура у Варшаві відкрила слідство після прем'єри вистави «Клятва» у «Teatr Powszechny» (Загальний театр) - за образу релігійних почуттів і публічний заклик до насильства.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Окружна прокуратура Варшава-Прага 22 лютого 2017 року ініціювала слідство щодо образи релігійних почуттів через публічну зневагу до предмету релігійного культу і щодо публічних закликів до скоєння вбивства під час вистави «Клятва» в Загальному театрі у Варшаві, прем'єра якого відбулася 18 лютого 2017 року», - повідомив речник прокуратури Лукаш Лапчинський.

Він уточнив, що йдеться про підозру у скоєнні злочинів за статтями 196 та 255 Кримінального кодексу Польщі. Покарання передбачає накладення штрафу або позбавлення волі на строк два або три роки відповідно.

Заяву до прокуратури щодо цієї вистави написали депутати провладної партії «Право і Справедливість» (PiS).

Як писала Gazeta Wzborcza, «Клятва» за мотивами драми Станіслава Висп'янського, режисером якого є хорват Олівер Фріліч, є «безкомпромісним і безсоромним спектаклем, який розповідає про домінування агресивного католицизму і націоналізму». В оформленні сцени присутня повішена статуя Папи римського Іоанна Павла II з прикріпленою табличкою «захисник педофілів». У виставі є сцена імітації орального сексу зі статуєю понтифіка, а одна з акторок виголошує діалог про можливість збору коштів для вбивства лідера PiS Ярослава Качинського.

Синод католицької церкви Польщі в офіційній заяві наголосив, що вистава «має ознаки блюзнірства». Під час нього здійснюється публічна профанація хреста, а також зневажається особа святого Іоанна Павла II.

У свою чергу театр відкидає всі звинувачення, наголошуючи, що виставу слід розглядати як мистецький вимисел, а не реальні факти.

«Вистава має на меті показати різні ідеологічні погляди і представити різні позиції і тому має розглядатися як загальне артистичне бачення, а не як ряд розрізнених сцен, поза контекстом», - йдеться в заяві театру.

Водночас у зверненні наголошується, що свобода творчості гарантується польською конституцією. Театр також заперечує, що під час вистави проводився збір коштів на вбивство Качинського.

Прем'єра вистави спричинила протести і серед націоналістичних організацій Польщі, які пікетували театр. Однією з їхніх вимог є оголошення персоною нон грата в РП режисера Олівера Фріліча.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-