Японія направила Росії ноту через надання імен спірним островам

Японія направила Росії ноту через надання імен спірним островам

Укрінформ
Уряд Японії направив протест Росії у зв'язку з наданням імен п'ятьом безіменним островам Курильської гряди.

Про це заявив на прес-конференції в Токіо генеральний секретар кабінету міністрів Японії Йосіхіде Суга, передає ТАСС.

"Це неприйнятно і суперечить позиції Японії. 13 лютого ми направили протест РФ дипломатичними каналами", - сказав він.

На його думку, це "не повинно вплинути на хід переговорів з Москвою щодо мирного договору. Йосіхіде Суга також висловив думку, що "саме наявність таких проблем підкреслює важливість вирішення територіального питання".

"У зв'язку з цим ми маємо намір продовжувати наполегливі переговори з російською стороною", - додав він.

Як повідомляє РІА Новости, прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков озвучив позицію Кремля з цього приводу: "Позиція Японії добре відома. Ми високо цінуємо нову позитивну динаміку наших двосторонніх відносин. Ми маємо намір підтримувати цю динаміку. Але все-таки острови Курильської гряди, безумовно, залишаються територією Російською Федерацією".

Розпорядження про присвоєння імен п'яти безіменним островам Курильської гряди підписав раніше голова уряду РФ Дмитро Медведєв.

Москва і Токіо з середини минулого століття з перервами ведуть консультації щодо питання про вироблення мирного договору за підсумками Другої світової війни. Основною перешкодою для цього залишається проблема приналежності південної частини Курил.

Ітуруп, Кунашир, Шикотан і ряд дрібних незаселених островів Малої Курильської гряди, які в Японії називають Хабомаї, увійшли до складу СРСР за підсумками війни, однак їх приналежність оспорюється Токіо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-