Атлантична рада дослідила військові злочини РФ і Асада у Сирії

Атлантична рада дослідила військові злочини РФ і Асада у Сирії

Доповідь
Укрінформ
Американський неурядовий аналітичний центр Atlantic Council (Атлантична рада) оприлюднив звіт про військові злочини у Сирії.

Про це повідомляє ТСН

Документ під назвою Breaking Aleppo нараховує 70 сторінок, на яких описуються епізоди боїв і бомбардувань міста, а в центрі уваги перебувають дії Росії. 

Серед основних авторів доповіді згадується Елліот Хіггінс, керівник групи розслідувань Bellingcat. Також Атлантична рада посилається на дані Syrian Network for Human Rights, зокрема щодо 4 тисяч скинутих на Алеппо протягом 2016 року так званих "бочкових бомб" – некерованих кустарних вибухових пристроїв низької точності влучання, котрі забрали життя 506 мирних жителів. Крім того, наводяться дані експертів ООН із вивчення супутникових фото Алеппо, за котрими було оцінено масштаби руйнувань – 33,5 тисячі об'єктів. "Кожен невибірковий напад вартий розслідування", - зазначили автори доповіді, однак при цьому наголосили, що задля лаконічності дослідили тільки атаки на лікарні, а також використання хімічної зброї та касетних бомб. 

У звіті зазначається, що сирійські військові не менше 8 разів використовували хлор, котрий скидали в спеціальних ємностях із вертольотів прямісінько на житлові квартали підконтрольної опозиції частини міста. Президент Башар Асад неодноразово заперечував використання хімічної зброї, котре порушувало б численні міжнародні конвенції, підписані зокрема Сирією та РФ. Натомість у документі наводяться свідчення очевидців, наприклад, працівників медичної служби Алеппо, котрі стверджують протилежне. Крім того, автори доповіді звернули увагу, що хімічна зброя використовувалася на тих напрямках, де згодом починався наступ урядових сил. "Характер атак засвідчує, що вони були координовані з військовою стратегією з повернення Алеппо, а не роботою кількох злочинних елементів", - наголошується в документі. 

Доказів безпосереднього використання хлору військовими силами Росії немає, зазначають автори звіту, однак вони ж додають, що армія РФ "як військовий союзник Дамаска отримала вигоду від використання хімічної зброї військовими Сирії".

У розслідуванні також стверджується, що з території Сирії вивезли боєприпаси чи компоненти, які не повинні перебувати на її території, їхнє зберігання не можуть забезпечити належними заходами безпеки, їх не можуть використати, але вони потребують особливих умов утилізації, мають політичне значення й дискредитують РФ або режим Дамаска в разі виявлення їх у Сирії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-