Євросуд зобов’язав РФ виплатити €183,5 тисяч через заборону мітингів

Євросуд зобов’язав РФ виплатити €183,5 тисяч через заборону мітингів

Укрінформ
Європейський суд з прав людини визнав дії російської влади при узгодженні масових заходів такими, що обмежують право на свободу зібрань незаконними.

Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ.

За розглядом скарги 23 росіян, серед яких правозахисник Лев Пономарьов і лідер «Лівого фронту» Сергій Удальцов, ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити заявникам в цілому 183,5 тисяч євро за порушення їх прав і для компенсації судових витрат.

Як указувалося в зверненні до суду, в період з 2009 по 2012 роки місцева влада в Росії так чи інакше перешкоджали проведенню 28 масових акцій (від пікетів до ходів). 16 з цих заходів були акціями «Стратегії-31», яка намагалася проводити мітинги після 31-го числам в захист 31-ої статті Конституції, що гарантує свободу зібрань.

ЄСПЛ визнав, що заявники не лише не змогли скористатися правом на свободу зібрань, але їм також не були надані можливості для правового захисту. В разі Пономарьова і Удальцова, а також ще одного заявника Євгенія Іхлова ЄСПЛ також визнав порушення права на неупереджені слухання в суді за скаргами на відмову в узгодженні акцій.

Як вказано в скарзі, на розгляді в ЄСПЛ знаходяться більше ніж 80 подібних заяв про порушення права на свободу зібрань у Росії.

Нагадаємо, «Стратегія-31» почала проводити свої акції на Тріумфальній площі в Москві в травні 2009 року. Більшість акцій не були узгоджені владою, учасників розганяла і затримувала поліція. Згодом акції почали проводити в інших містах Росії, а також за межами країни. У травні 2014 року акція «Стратегії-31» вперше була узгоджена московською владою, через рік мітинги перестали проводитися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-