Захист Шаріної звернувся до ЄСПЛ зі скаргою на домашній арешт

Захист Шаріної звернувся до ЄСПЛ зі скаргою на домашній арешт

Укрінформ
Директор Бибиотеки української літератури в Москві Наталія Шаріна звернулася до Європейського суду з прав людини зі скаргою на умови домашнього арешту.

Про це повідомив «Інтерфаксу» адвокат Іван Павлов.

«Влада не надала нам переконливого обгрунтування жодного з продовжень домашнього арешту у справі Шаріної. Необхідність позбавлення волі вони пояснили ризиком приховування Шаріної від правосуддя, що, щонайменше, безглуздо, враховуючи, що її закордонний паспорт долучено до матеріалів справи і Росію вона покинути не може. Відсутність прогулянок погано позначається на здоров'ї моєї підзахисної, навіть у новорічну ніч слідчий не дозволив їй вийти на вулицю», - розповів Павлов.

Він нагадав, що навіть в російських СІЗО арештантам дозволені прогулянки і листування.

Як пояснив юрист Олександр Передрук, який брав участь у підготовці скарги, захист просить ЄСПЛ встановити порушення владою Росії одразу декількох статей Конвенції про захист прав людини та основних свобод, оскільки «чергове продовження домашнього арешту щодо Шаріної не було необхідним, спричинило за собою надмірну тривалість досудового утримання, а також не було належним чином вмотивоване».

Як повідомлялося, правоохоронні органи РФ 28 жовтня 2015 року провели обшуки в Бібліотеці української літератури, після чого її директор Наталія Шаріна була затримана. Стосовно неї було порушено кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності). 5 квітня директору бібліотеки було пред'явлено ще одне звинувачення в розтраті (ч. 4 ст. 160 КК РФ).

За словами адвоката Івана Павлова, пред'явлення другого звинувачення було зроблено для підстраховки, через невпевненість у вагомості першого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-