У Румунії тривають багатотисячні антиурядові мітинги

У Румунії тривають багатотисячні антиурядові мітинги

Укрінформ
Близько 85 тисяч громадян беруть участь в антиурядовому мітингу в центрі Бухаресту: вимоги маніфестантів залишаються колишніми - відставка уряду і скасування постанов про помилування і про внесення змін до кримінального законодавства.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми втомилися від злодіїв, країною потрібно управляти не постановами уряду про помилування. Ми не відмовимося від протестів, поки не відновите принципи правової держави", - заявили ініціатори протестів, члени організації "Корупція вбиває".

Мітинги протесту проходять також в усіх великих містах Румунії.

Про підтримку румунських маніфестантів заявили у Болгарії і Молдові, де проходять аналогічні акції солідарності.

Як повідомлялося, на кілька днів раніше уряд Румунії затвердив екстрені постанови про помилування і про внесення змін до кримінального законодавства.

Згідно з однією з постанов, державний чиновник не може притягатися до кримінальної відповідальності, якщо завдана ним шкода не перевищує суму в 50 тисяч євро.

Відповідно до іншої постанови, помилуванню підлягають ув'язнені, засуджені до 5 років ув'язнення (але не більше), вагітні жінки, жінки, у яких вдома залишилися неповнолітні діти. Буде знята також судимість і з засуджених до умовних строків ув’язнення. Більшість учасників акцій протесту вважають, що урядовими постановами в Румунії фактично узаконюється корупція і хабарництво.

Румунський омбудсмен Віктор Чорбя опротестував урядові постанови в Конституційному суді, заявивши, що не було жодних конституційних підстав для затвердження цих документів в екстреному порядку.

Президент Румунії Клаус Йоханніс заявив під час саміту ЄС, який проходить на Мальті, що "всі лідери Євросоюзу серйозно занепокоєні подіями, що відбуваються в країні".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-