У Польщі прокуратура розпочала кілька розслідувань щодо протестів у Сеймі

У Польщі прокуратура розпочала кілька розслідувань щодо протестів у Сеймі

Укрінформ
Варшавська окружна прокуратура розпочала розслідування у справі організації і перебігу засідання у колонній залі Сейму 16 грудня. Крім того, слідство ведеться у справі протестів під будинком парламенту в ніч на 17 грудня і блокування опозиційними силами виїзду глави уряду Беати Шидло та провладних політиків з приміщення парламенту. 

Про це інформує власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

"Слідство (за ініціативою опозиції. – Ред.) стосується перевищення повноважень і невиконання службових обов’язків і діяльності публічних осіб на шкоду державним інтересам", - заявив речник окружної прокуратури Міхал Дзеканський.

У заяві опозиційних сил до прокуратури йдеться про підозру у порушенні закону маршалком Сейму Мареком Кухцінським (можлива відсутність кворуму під час голосувань) і скоєнні злочину міністром юстиції та заступником глави МВС Збігнєвом Зьобро та Ярославом Зелінським (письмова реєстрація в залі голосування вже після самого голосування).

Тим часом, у справі блокування опозиційними силами будинку парламенту звинувачення вже висунуто особі, яка перешкоджала роботі перед Сеймом оператора національного телебачення TVP.

Крім того, поліція оприлюднила фото 21 особи, які були під Сеймом ввечері 16 грудня, з проханням ідентифікувати їх для подальших слідчих дій. Загалом, за словами глави МВС Польщі Маріуша Блащака, поліція ідентифікувала 80 осіб, які протестували під Сеймом в ту ніч. Він висловив очікування, що особи, які, за його словами, порушували громадський порядок, самі з’являться в поліцію, аби вони змогли відповісти за порушення закону. Він додав, що у Кракові також ідентифіковано 22 осіб, які у грудні протестували проти проїзду лідера правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) до королівського замку на Вавелі. 

Маршалок Сейму Кухцінський звернувся до 45 депутатів РО і .N, щоб вони письмово пояснили свої дії під час блокування трибуни та президії Сейму. Депутати опозиції вважають це черговим кроком до "неприпустимого тиску" влади на опозицію і її залякування. 

Парламентська криза в Польщі розпочалася 16 грудня минулого року, коли маршалок Сейму Кухцінський виключив з роботи Сейму депутата РО Міхала Щербу, який виступав з трибуни, зокрема і проти планів канцелярії Сейму обмежити доступ для журналістів до зали засідань парламенту. За свого колегу заступилися інші опозиційні депутати, які заблокували трибуну, а згодом і президію Сейму. Відтак маршалок Сейму розпорядився продовжити засідання у колонній залі, де силами депутатів PiS та кількох депутатів інших сил руками проголосовано за закон про бюджет на поточний рік. Опозиція вважає ці голосування незаконними, оскільки у сесійній залі, за їхніми словами, не було кворуму. Крім того, охоронці парламенту нібито не впускали опозиційних депутатів до цієї зали під час голосування.

Криза у парламенті викликала суспільні протести у Польщі, блокування парламенту прихильниками опозиції і багатотисячні мітинги упродовж кількох днів. Утім, перед католицьким Різдвом протести вщухли, але опозиційні депутати на ротаційній основі увесь час продовжували залишатися у сесійній залі, блокуючи трибуну Сейму до 12 січня.

Маршалок Сейму Кухцінський поки що відмовився змінювати правила доступу журналістів до парламенту без проведення широких консультацій з представниками ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-