Парламент Туреччини схвалив у першому читанні зміни до конституції

Парламент Туреччини схвалив у першому читанні зміни до конституції

Укрінформ
Турецький парламент у неділю, 15 січня, схвалив у першому читанні і останні дві з 18 поправок до конституції, які запропоновані правлячою Партією справедливості і розвитку(ПСіР) і передбачають розширення повноважень президента.

Про це повідомляє DW. 

Тепер усі 18 поправок мають пройти друге читання у парламенті, ця процедура розпочнеться з середи, 18 січня. Для схвалення змін необхідно не менш як 330 голосів депутатів. Як відомо, ПСіР має 316 мандатів, її ініціативу підтримує частина парламентарів із фракції правої Партії націоналістичного руху, що налічує 40 депутатів.

Дебати навколо конституційної реформи триватимуть кілька тижнів. Проти неї різко виступають найбільша опозиційна Народно-республіканська партія і прокурдська Партія демократії народів. Критики законопроекту побоюються встановлення в країні диктатури.

Запропоновані поправки до основного закону надають президенту і віце-президенту виконавчі повноваження. Глава держави стає головнокомандувачем і отримує право робити призначення на важливі армійські пости. Одночасно має бути скасований пост прем'єр-міністра, віковий ценз для депутатів парламенту знижується з 25 до 18 років, а кількість депутатів у зв'язку із зростанням населення країни збільшується з 550 до 600. Президент отримає повноваження правити за допомогою указів і зможе у будь-який момент розпустити парламент. Крім того, він буде наділений правом контролювати судову систему, зокрема конституційний суд.

Раніше парламент Туреччини проголосував за прийняття 16 з 18 статей, які містять пакет конституційної реформи.

Згідно з нинішніми положеннями Конституції Туреччина є парламентсько-президентською республікою. Проте з часу впровадження в країні надзвичайного стану після невдалого перевороту в липні 2016 року повноваження Ердогана розширилися через прийняття декретів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-