Польським опозиціонерам загрожує до 10 років за блокування трибуни Сейму

Польським опозиціонерам загрожує до 10 років за блокування трибуни Сейму

Укрінформ
За блокування трибуни Сейму Польщі опозиціонерам загрожує до 10 років ув’язнення або фінансове покарання.

Про це в четвер в ефірі Польського радіо Jedynka заявив глава МВС Польщі Маріуш Блащак. 

“Органи правосуддя займуться депутатами, які порушують закон. Перешкоджання маршалку (Сейму. – Ред.) виконувати його обов’язки є злочином, передбаченим у Кримінальному кодексі, і дією, який карається ув’язненням до 10 років”, - заявив Блащак. Він зауважив, що можливе також фінансове покарання осіб, які блокують трибуну.

Представники правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) натякають також, що одним з варіантів припинення блокування трибуни є усунення звідти опозиційних депутатів силою за допомогою охорони парламенту й інших органів правопорядку. Утім, вони підкреслюють, що це є варіантом, про який зараз не йдеться. Віце-маршалок Сейму Ришард Терлецький у четвер вранці висловив сподівання, що політики опозиційної партії “Громадянська платформа” (РО) врешті-решт втомляться і припинять блокувати трибуну.

Об 11:00 (за київським часом) мало розпочатися засідання Сейму, але його вкотре перенесено на невизначений час. Зараз між представниками політичних сил тривають консультації щодо шляхів виходу з кризи. У випадку подальшого блокування трибуни опозицією одним з варіантів влада називає перенесення засідання до колонної зали, де вже створено усі необхідні для цього умови. Утім, не виключається також і вимушена перерва в роботі Сейму на невизначений час. 

Напередодні Сенат без внесення поправок прийняв закон про бюджет на цей рік, легітимність голосування за який у грудні Сеймом країни ставить під сумнів опозиція. Очікується, що закон незабаром підпише президент і він буде опублікований в урядовому збірнику законів.

Нагадаємо, парламентська криза в Польщі розпочалась 16 грудня минулого року, коли маршалок Сейму виключив з роботи депутата РО Міхала Щербу, який виступав з трибуни, зокрема і проти планів канцелярії Сейму обмежити доступ для журналістів до зали засідань парламенту. За свого колегу заступилися інші опозиційні депутати, які заблокували трибуну, а згодом і президію Сейму. Відтак, маршалок Сейму розпорядився продовжити засідання у колонній залі, де силами депутатів PiS та кількох депутатів інших сил руками проголосовано закон про бюджет на 2017 рік. Опозиція визнає ці голосування незаконними, оскільки у сесійній залі, за їх словами, не було кворуму. Крім того, охоронці парламенту нібито не впускали опозиційних депутатів до цієї зали під час голосування.

Криза у парламенті викликала суспільні протести у Польщі, блокування парламенту прихильниками опозиції і багатотисячні мітинги упродовж кількох днів. Утім, перед католицьким Різдвом протести вщухли, але опозиційні депутати на ротаційній основі увесь час продовжували залишатися у сесійній залі, блокуючи трибуну Сейму.

Маршалок Сейму Кухцінський поки що відмовився змінювати правила доступу журналістів до парламенту без проведення широких консультацій з представниками ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-