Російські правозахисники скаржаться генпрокуратурі на СІЗО

Російські правозахисники скаржаться генпрокуратурі на СІЗО "Лефортово"

Укрінформ
Московська Громадська наглядова комісія (ГНК) звернулася в Генпрокуратуру Росії і до керівництва Федеральної служби виконання покарань з вимогою перевірити дії керівництва СІЗО «Лефортово».

Про це повідомляє РБК.

Члени ГНК Москви звернулися до генпрокурора Юрія Чайки і директора Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Геннадія Корнієнка з вимогою перевірити дії керівництва СІЗО-2 «Лефортово», що перебуває в неформальному підпорядкуванні ФСБ. Поки Генпрокуратура не зареєструвала цей документ.

Правозахисники скаржаться на неправомірну поведінку адміністрації ізолятора. У тексті за підписом заступника голови ГНК Москви Єви Меркачевої вказується, що члени ГНК зазнали психологічного тиску і погроз. У скарзі також згадано, що адміністрація «Лефортово» з вересня 2016 р. попереджала правозахисників перед відвідинами ув’язнених про заборону розмовляти із заарештованими в камерах. За словами Меркачевої, заборона на спілкування в камерах супроводилася погрозами перервати відвідини і застосуванням заходів адміністративної дії на членів ГНК.

Наголошується, що до 2005 року СІЗО-2 «Лефортово» повністю знаходилося у підпорядкуванні ФСБ, але потім спецслужбі указом президента заборонили мати слідчі ізолятори. «Лефортово» перейшло у підпорядкування Мінюсту. За словами колишнього члена московської ГНК, а нині провідного аналітика УФСВП по Москві Ганни Каретникової, між адміністрацією «Лефортово» і правозахисниками взаєморозуміння ніколи не було.

«Співробітники ізолятора заважають нормальному спілкуванню в камерах, підвищують голос, говорять хором з правозахисниками, коли вони намагаються поставити запитання», — пояснила Каретникова.

У СІЗО Лефортово знаходиться ряд українських політв'язнів, наприклад, журналіст Укрінформу Роман Сущенко, а також «кримські диверсанти» Євгеній Панов і Андрій Захтей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-