Дипломат пояснив, чому не буде швидкого будівництва

Дипломат пояснив, чому не буде швидкого будівництва "Турецького потоку"

Укрінформ
Досягнута між Туреччиною та РФ угода про створення газопроводу "Турецький потік" не гарантує швидкого початку будівельних робіт, а тим більше - його запуску до кінця 2019 року.

Про це пише екс-посол України в Турецькій Республіці Сергій Корсунський у своїй статті для DT.UA

"На сьогодні немає ні техніко-економічного обгрунтування проекту, ні екологічного аналізу, який є необхідним за цілою низкою міжнародних конвенцій, і, що найголовніше, уже другий рік турки чекають обіцяної знижки на газ у 10,25%, що має, на їхню думку, діяти заднім числом, починаючи з 1 січня 2015 року (турецький "Боташ" рік тому подав із цього приводу на "Газпром" до суду)", – зазначає дипломат. 

За його словами, далеко не всі турецькі експерти вважають, що проект буде вигідний державі і що його будівництво може розпочатися вже наприкінці 2017 року. 

"У Туреччині далеко не всі експерти поділяють газпромівський ентузіазм стосовно того, що цей проект вигідний Туреччині, а будівництво може розпочатися вже наприкінці 2017-го або на початку 2018 року, з тим щоб закінчити його до кінця містичного 2019 року (закінчення транзитної угоди з Україною) і забезпечити Туреччину прямими поставками з РФ", – підкреслює він. 

Екс-посол пише, що в Туреччині розуміють необхідність схвалення ЄС для будівництва другої гілки "Турецького потоку". "З огляду на те, що на екологічне обгрунтування попереднього дітища Кремля - проекту "Південний потік" пішло півтора року, а "Газпром" і особисто В.Путін сьогодні зовсім не мають наміру давати туркам знижку та ще й торгувати з ними "за газ" у національних валютах (що, безумовно, дуже вигідно Анкарі), є вагомі сумніви у практичності заявлених планів", - підсумовує він. 

Як відомо, російський "Газпром" і турецька компанія Botas підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо будівництва газопроводу "Турецький потік" ще 1 грудня 2014 року. 

Цьогоріч 10 жовтня Росія і Туреччина уклали міжурядову угоду про його будівництво, яку 2 грудня ратифікував турецький парламент. Планується, що газопровід пройде 660 км у старому коридорі "Південного потоку" і 250 км у новому коридорі у напрямку європейської частини Туреччини. Передбачається, що поставки газу першою ниткою газопроводу цілковито призначатимуться для турецького ринку. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-