Сейм Польщі завернув скандальний законопроект про

Сейм Польщі завернув скандальний законопроект про "український націоналізм"

Укрінформ
Сейм Польщі у четвер зняв з порядку денного розгляд законопроекту щодо пропагування комунізму, яким пропонувалося назвати тоталітарним устроєм "український націоналізм", що могло б призвести до необгрунтованого демонтажу багатьох українських пам’ятників. 

Напередодні цей пункт ще значився за номером 31 у графіку проведення засідання Сейму, а в четвер у першій половині дня його було видалено з офіційної сторінки Сейму РП, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Українській і литовській сторонам вдалося переконати польських законодавців, що це питання недоцільно виносити на обговорення, оскільки це може призвести до непередбачуваних наслідків”, - повідомило джерело Укрінформу у Варшаві.

Водночас Співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща Оксана Юринець у Фейсбуці подякувала послу України в Польщі Андрію Дещиці та своєму колезі по Верховній Раді Миколі Княжицькому за “непрості перемовини” у Варшаві у цій справі. 

“За результатами зустрічі колег із керівництвом Сейму законопроект, яким пропонувалося віднести український націоналізм до "інших тоталітарних устроїв", знято з розгляду сьогоднішнього засідання Сейму РП. І маршалок Сейму Марек Кухцінський і віце-маршалок Ришард Терлецький погоджуються, що у такому вигляді документ не може бути підтриманий більшістю, оскільки тільки нашкодить українсько-польським, а також польсько-литовським (там така сама ситуація) взаєминам”, - зазначила Юринець.

Як передавало агентство, у проекті закону є визначення, що “тоталітарним устроєм вважається, зокрема, фашизм, німецький нацизм, український і литовський націоналізм, пруський, російський і німецький мілітаризм”. Відтак особи, організації чи події, які символізують комунізм чи інший тоталітарний устрій, не “можуть вшановуватися чи пропагуватися пам’ятниками”.

Законопроект у такому вигляді викликав протести серед національних меншин Польщі і представників польських опозиційних партій. Під час обговорення цього питання на комісії з питань національних та етнічних меншин вони наголошували, що це може призвести до “війни з пам’ятниками”. Польські експерти наголошували, що, наприклад, термін “український націоналізм” може трактуватися дуже широко. Відтак, це може призвести до абсурдних ініціатив демонтажу багатьох пам’ятників, включно з пам’ятником Тарасу Шевченку. 

Новий термін розгляду цього законопроекту поки що невідомий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-