Нідерланди хочуть гарантій, що в асоціації Україна-ЄС не буде жодних «цукерок»

Нідерланди хочуть гарантій, що в асоціації Україна-ЄС не буде жодних «цукерок»

Укрінформ
Нідерланди погодяться підписатися під угодою про асоціацію України з Європейським союзом, якщо лідери ЄС гарантують на саміті в четвер, що зближення з Києвом не спричинить додаткові фінансові і військові зобов'язання і не дасть українцям права жити і працювати в Європі.

Проект резолюції підготовлений Нідерландами - єдиною країною блоку, яка не ратифікувала угоду про асоціацію України і ЄС, оскільки громадяни відкинули її на референдумі в квітні, про це повідомляє Reuters.

Угода попередньо набула чинності, проте Нідерланди погрожували розірвати її, якщо лідери країн ЄС не підтримають додаткові умови, сформульовані Гаагою. Резолюція саміту ЄС дасть прем'єру Марку Рютте можливість звернутися до парламенту з проханням схвалити угоду з Україною всупереч результатам референдуму.

"Ставки високі. Врешті-решт, якщо голландці не ратифікують угоду, програють Україна і ЄС, а виграють - Росія", - сказав один з дипломатів. 

Інший дипломат наголосив, що "це потребує витрат, але воно того варте. На цьому етапі - або так, або ніяк".

Дипломати у Брюсселі говорять, що угода, швидше за все, в результаті буде досягнута, попри роздратування багатьох країн, особливо на східних кордонах ЄС, позицією Нідерландів. Посли країн ЄС обговорять її в понеділок у Брюсселі.

У проекті йдеться, що угода про асоціацію з Україною "не містить зобов'язання Євросоюзу або його членів надавати колективні гарантії безпеки або іншу військову допомогу і підтримку Україні".

У ньому йдеться, що українці не отримують "права на проживання і вільне працевлаштування" в ЄС, а угода "не потребує додаткової фінансової підтримки" України з боку Євросоюзу.

Наголошується, що жодна з цих можливостей не була гарантована угодою про асоціацію, проте Нідерланди хочуть чітко вивести їх за рамки документу, щоб заспокоїти виборців.

У проекті також йдеться, що боротьба з корупцією є ключовою умовою зміцнення зв'язків з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-