У Польщі ексгумували вже четверту жертву Смоленської катастрофи

У Польщі ексгумували вже четверту жертву Смоленської катастрофи

Укрінформ
Вночі з середи на четвер на одному з варшавських кладовищ ексгумували четверту за останні два тижні жертву Смоленської катастрофи – колишнього заступника міністра культури і національної спадщини Польщі Томаша Мерту.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РП.

Під час ексгумації кладовище було оточене поліцією і на нього був заборонений вхід стороннім особам. Після проведення детальної судмедекспертизи труну з тілом міністра перепоховають на цьому кладовищі. 

Дружина екс-міністра нещодавно заявила, що вона віддавна вимагала ексгумації свого чоловіка, аби упевнитися, що не відбулося підміни тіл жертв трагедії. 

Водночас, частина родин жертв катастрофи виступає проти ексгумації своїх рідних і подає скарги на це в Національну прокуратуру, яка ініціювала ексгумацію усіх жертв катастрофи. Загалом, до прокуратури вже надійшло 20 таких листів. Утім, прокуратура відмовляє сім’ям у задоволенні їхніх скарг.

Як повідомлялося, у червні Національна прокуратура розпорядилася провести ексгумацію тіл 83 жертв Смоленської катастрофи. Ще дев’ять тіл упродовж 2010-2015 років уже було ексгумовано, а чотири – кремовано. Цього року буде проведено загалом десять ексгумацій, решту – до кінця наступного року.

Нещодавно, 14 листопада, у Кракові було проведено ексгумацію президентського подружжя Лєха та Марії Качиньських. Після проведення судмедекспертизи міжнародною групою експертів екс-президента та його дружину 18 листопада перепоховано у королівському замку на Вавелі.

Представники національної прокуратури Польщі нещодавно заявили, що ексгумація і проведення судмедекспертизи є необхідним кроком через виявлені неточності під час проведення судмедекспертиз у Росії. Нинішнє дослідження тіл загиблих дасть змогу встановити, яких помилок припустилися під час попередньої судмедекспертизи у РФ. У Польщі не виключають, що в результаті проведення ексгумацій можна очікувати на підтвердження інформації про підміну тіл у могилах. Судмедекспертиза має встановити причини смертей, механізм загибелі, а також реконструювати перебіг подій в останній фазі польоту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-