У Гаазі відкривається асамблея Міжнародного кримінального суду

У Гаазі відкривається асамблея Міжнародного кримінального суду

Укрінформ
У Гаазі розпочинається 15 сесія країн-членів Міжнародного кримінального суду.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, робота асамблеї, яка є виконавчим та юридичним органом Міжнародного кримінального суду (МКС), триватиме з 16 по 24 листопада. У ній візьмуть участь представники країн, які ратифікували Римський статут - установчий документ, що регулює роботу МКС.

За даними Міжнародного кримінального суду, наразі 124 країни є його членами. Серед них 34 країни Африки, 19 країн Азійсько-Тихоокеанського регіону, 28 країн Латинської Америки та країни Карибського басейну, а також 18 країн Східної Європи та 25 країн Західної Європи та інші держави.

Україна не є членом суду, однак скористалась статтею 12 Римського статуту,  яка дозволяє країнам поширювати юрисдикцію суду на окремі часові періоди. 17 квітня 2014 року Україна подала до МКС заяву визнавши юрисдикцію суду щодо злочинів, вчинених в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року на Майдані Незалежності. 8 вересня 2015 року Україна подала до Міжнародного кримінального суду другу заяву про визнання юрисдикції на її території з моменту початку російської агресії.

Прокурор суду Фата Бенсула в звіті щодо попереднього розслідування справи «Ситуації в Україні», опублікованому 14 листопада прирівняла анексію Криму Росією до міжнародного збройного конфлікту. 

Як повідомлялося, Міжнародний кримінальний суд розпочав роботу у 2002 році. Юрисдикція поширюється на три види злочинів - злочини проти людяності, воєнні злочини та геноцид.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-