У Мезинському нацпарку з’явилися мамонт і житло первісної людини

У Мезинському нацпарку з’явилися мамонт і житло первісної людини

Фото
Укрінформ
У Мезинському національному природному парку в Чернігівській області створили фотозону зі скульптурою мамонта, слідом цієї тварини в натуральну величину та реконструйованим помешканням первісної людини.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила заступниця начальника відділу еколого-просвітницької роботи та рекреації парку Лариса Подоляко.

"З нагоди 15-ї річниці створення парку у нас створена нова цікава фотозона. Вона включає велику дерев’яну скульптуру мамонта, відбиток його ступні, реконструйоване помешкання первісної людини та банер із зображенням рельєфу та житла доби палеоліту. Для декорування мамонта був використаний базовий стародавній орнамент Мізинської культури з меандрами, шевронами, зигзагами...", – розповіла Подоляко.

За її словами, фотозона створена в селі Мезин, на подвір’ї археологічного науково-дослідного музею імені В.Є. Куриленка. Автор "Декоративного мезинського мамонта" – скульптор із Ніжина Юрій Ващенко. Відбиток сліду прадавньої тварини виготовили чернігівські майстри за розмірами, які надали науковці природного парку.

На вільному місці біля фотозони співробітники установи висадили шість саджанців реліктових дерев і кущів, привезених із Національного ботанічного саду імені академіка М. Гришка НАН України, що в Києві: метасеквойю гліптостробоїдну, гінкго дволопатеве, магнолію Суланжа та півонію деревовидну. Вони зростатимуть по сусідству з раніше висадженими видами, як-от гінкго білоба та секвоядендрон велетенський ("мамонтове дерево"). Всі разом, коли виростуть, стануть парком реліктових рослин, над створенням якого НПП працює вже не один рік.

Читайте також: На Чернігівщині стартував ремонт дороги між селами-перлинами Мезинського нацпарку

Мезинський національний природний парк був створений президентським указом від 10 лютого 2006 року на базі ландшафтних заказників загальнодержавного і місцевого значень "Рихлівська дача" та "Мезинська Швейцарія", низки урочищ та ботанічного заказника "Дубравка". Його площа – 31 тис га. Територія парку включає рідкісні за красою природні місця, де налічується близько 50 пам’яток археології та унікальних ландшафтів. Найвизначніша пам’ятка – відома на увесь світ Мезинська палеолітична стоянка первісної людини, вік якої – майже 20 тисяч років. На місці колишньої стоянки розташований Мезинський археологічний  науково-дослідний музей, що носить ім’я його засновника Василя Куриленка.

Фото: Мезинський НПП, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-