Ткаченко радить відвідати осередки народних художніх промислів в Україні

Ткаченко радить відвідати осередки народних художніх промислів в Україні

Фото
Укрінформ
Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко назвав місця в Україні, де розвинені народні художні промисли, і де можна самостійно спробувати щось змайструвати.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив у Телеграмі

"Є і звичні туристичні напрямки, як-от відпочинок на пляжі чи в горах, гастротуризм. Є більш нестандартні, як-от туризм літературний, екологічний чи індустріальний. А є ще одна причина подорожувати Україною: народні художні промисли. Абсолютно унікальні, як в кожній області, так і в кожній техніці чи напрямку. Це креатив, що існує і розвивається в Україні сторіччями. Розповім про кілька місць, де можна не лише все побачити на власні очі, а навіть і самому спробувати щось змайструвати", – написав Ткаченко.

Так, міністр рекомендує відвідати столицю українського гончарства – Опішню. За його словами, у цьому селищі розвивали гончарне мистецтво століттями, а зараз є можливість побачити його вишуканість і одночасно простоту форм.

Тут розміщений найбільший музей гончарства у Європі, музей-садиба гончарки Олександри Селюченко, музей-садиба родини Пошивайлів, музей малобудищанського гончарства і багато іншого. А також є можливість і самому відвідати майстер-клас і привезти додому глечик власного виробництва.

Наступним місцем, яке рекомендує Ткаченко, став Пирогів. Він розташований зовсім близько від Києва і є не лише осередком української архітектури та побуту ХХ століття, а й прекрасним місцем для ознайомлення з народними промислами. Це й гончарство, і плетіння з соломи, і витинанка (мистецтво вирізати з паперу) тощо. Міністр зазначив, що за власним досвідом впевнився, що це буде цікаво як дітям, так і дорослим.

Решетилівка – ще один осередок в Україні, де розвинені народні художні промисли. 

"Що одразу спливає на думку: решетилівська вишивка і килимарство. Орнаменти, поєднання кольорів і відтінків робить решетилівські килими справжнім витвором мистецтва. Така стилістика формувалася майже тисячоліття. Про техніку ж вишивки білим по білому, думаю, багато хто чув. Саме тут вона й зародилася і успішно продовжує розвиватися", – написав Ткаченко.

Також міністр рекомендує заїхати до Петриківки, щоб подивитися на славнозвісний розпис. За його словами, в ньому часто переважають квітки різних кольорів, виготовлені неординарною технікою, тому цей вид декоративно-ужиткового мистецтва дуже полюбився як українцям, так і іноземцям. Розпис увійшов до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини, а згодом і до списку Всесвітньої нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

А Рахів – одне з десятків містечок на Закарпатті, де процвітає різьбарство. Міністр зазначив, що художнє різьблення по дереву почало розвиватися ще за часів Київської Русі. Візерунками прикрашалися будь-які вироби з дерева – столи, скрині, посуд, ліжка. За його словами, щоб зрозуміти ці масштаби – варто навідатися у музей гуцульського різьбарства або ж на автентичні ярмарки.

"Звісно, список можна продовжувати довго: мальована кераміка в місті Косів, ковальство у Рівному, дерев’яні іграшки в Яворові, писанкарство в Коломиї. Завжди є, з чого обрати. Українські народні художні промисли через сторіччя розвивалися та змінювалися, але залишилися такими ж прекрасними", – написав Ткаченко. 

Він зазначив, що МКІП має намір запустити державну цільову програму з розвитку народних художніх промислів, розраховану на 5 років. Мета – розкрити їхній економічний, підприємницький потенціал як сектору креативних індустрій. Міністр переконаний, що якісна ручна художня робота може й має дорого коштувати, експортуватися, бути затребуваною на ринку. 

Читайте також: Ткаченко назвав улюблені місця для відпочинку та культурного туризму в Україні

"Перший етап нашої програми – оновлення нормативно-правової бази і створення Реєстру суб’єктів НХП. Він стане основою для системи маркування виробів НХП, що підвищить додану вартість автентичної продукції і сформує бренд українських промислів. До того ж, уже створено робочу групу з НХП при Раді з розвитку креативної економіки при Кабміні. Вона працюватиме над комплексними пропозиціями щодо зміцнення спроможності сектору", - додав він.

Як повідомлялося, при Кабінеті Міністрів 19 травня почала діяти Рада з розвитку креативної економіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-