У Харкові як сувеніри для туристів презентували роботи народних майстрів регіону

У Харкові як сувеніри для туристів презентували роботи народних майстрів регіону

Відео
Укрінформ
Найкращі роботи народних майстрів регіону презентували як сувеніри на виставці у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва біля метро "Пушкінська" у центральній частині Харкова.

Про це кореспонденту Укрінформу розказала керівниця відділу дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва і виставкової діяльністі цього центру Наталія Педан.

"Народні майстри регіону на наше запрошення ще у березні взяли участь у конкурсі сувенірної продукції, а зараз 130 робіт вже представлено у нашому виставковому залі. Це ляльки-мотанки, глиняні свищики, живописні картини, розписні тарелі, скарбнички і брелоки, плетені панно із природних матеріалів та багато інших естетичних і водночас утилітарних виробів, які найперше є сучасною інтерпретацією творчих умінь і поглядів майстрів з Харкова та області», – зазначила Педан.

За її словами, усі експонати розподілено за 4 номінаціями: керамічний посуд, виготовлений за зразками з часів дідів-прадідів; функціональні дрібнички – шкатулки, сережки, моніста; креативні сувеніри – картини, панно; іграшки та мала декоративна пластика, починаючи з традиційних для регіону ляльок-мотанок та глиняного свищика, який за місцем народження на Слобожанщині має назву Валківського.

Читайте також: У Мистецькому арсеналі покажуть «Чутливість» - виставку про сучасну українську фотографію

"Прикметно, що зараз експонати виставки оцінюють не тільки відвідувачі, а й фахівці Харківського обласного Центру туризму. За їхньою участю ми плануємо видати каталог, куди увійдуть найкращі сувеніри роботи майстрів регіону, і які можна буде придбати у крамницях як туристичну пам’ятку про Харків та Харківщину", – додала Педан.

Екскурсії вздовж стендів з сувенірами проводять самі автори робіт. Так, народна майстриня з Валок Ольга Тимошенко розказує, що відома з ХIV століття іграшка-свищик у формі півня, коника, кози чи барана – це перший елемент, занесений свого часу від Харківщини до реєстру нематеріальної культурної спадщини України.

А майстриня народної творчості Марина Дубровська з Харкова супроводжує показ своїх ляльок-мотанок розповіддю про те, що ляльки бувають не тільки, за 5-тисячорічною традицією, з кукурудзяного початку, обмотаного тканиною, а й із трави, тому такі ляльки мають назву "Лялька-травниця".

Виставка триватиме до кінця липня, а вхід, з додержанням правил карантину, – вільний.

Фото: Харківський обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Відео: телеканал Simon

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-