У запорізькому музеї показали, який вигляд мали меблі в будинках менонітів

У запорізькому музеї показали, який вигляд мали меблі в будинках менонітів

Фото
Укрінформ
У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка "Меноніти: раціоналізм зі смаком".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На виставці розміщено понад 60 експонатів, які надають уявлення про побут менонітів на півдні України в ХІХ-ХХ ст.", – розповіла старший науковий співробітник відділу історії краю Запорізького обласного краєзнавчого музею Ольга Чайка.

За її словами, будинок менонітів був завдовжки 15 метрів та завширшки 10 метрів. У ньому було від трьох до чотирьох кімнат, кухня. Меноніти дотримувалися принципу особистого простору – оселі будували за європейськими традиціями.

У запорізькому музеї показали, який вигляд мали меблі в будинках менонітів / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

У Молочанському менонітському окрузі працювали понад 50 майстрів, що виробляли меблі для жителів колонії, містян та поміщиків.

Традиційними менонітський меблями були шлафбанки – це дерев’яні канапи з відігнутими назовні підлокітниками та спинкою зі скругленими кутами. Вони призначалися для сидіння. Також були канапи, що мали шухляди для зберігання речей.

Символом благополуччя вважалася скриня – її передавали у спадок по жіночій лінії, і вона завжди мандрувала з господарями.

Читайте також: Львівський історичний музей став доступний у 3D-форматі

На стіні висів годинник, циферблат якого прикрашав рослинний орнамент або сцени біблійної міфології. Такі годинники виготовлялися на підприємствах Артура Крюгера і Петера Леппа.

Завдяки співробітництву з професором Торонтського університету Харві Діком ці меблі свого часу викупили у мешканців колишніх колоній Паства Молочанського округу, Кронсталь Хортицького округу і в Запоріжжі.

Виставка працюватиме кілька місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-