На Харківщині створять експозицію просто неба демонтованих комуністичних пам’ятників

На Харківщині створять експозицію просто неба демонтованих комуністичних пам’ятників

Укрінформ
На території Національного меморіального комплексу «Висота маршала Конєва» у смт Солоницівка під Харковом створять експозицію просто неба демонтованих комуністичних пам’ятників за європейським зразком.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів заступник генерального директора комплексу з наукової роботи Віталій Яковлєв.

«Ми хочемо створити музей монументального мистецтва під відкритим небом за зразком західноєвропейських країн, Прибалтики. Ми не надаємо ідеологічного забарвлення цій експозиції. Йдеться про пам’ятки минулого, це історія, яку не варто забувати, це для наших дітей, щоб попередити їх, застерегти. Зараз – це музейні експонати. А колись їх створювали на народні кошти, які давали робітники, селяни, і ці гроші вони заробляли тяжкою працею. Вважаємо, що зразки цього монументального мистецтва ми маємо зберегти», – сказав Яковлєв.

Днями до комплексу потрапив один із перших експонатів – пам’ятник Леніну з селища Нова Водолага. Місцева рада ухвалила відповідне рішення і передала демонтованого «вождя» на постійне зберігання. 

«Це, можна сказати, перша ластівка, бо насправді процес збирання цих пам’ятників – важка справа. Громади мають прийняти відповідні рішення. Крім того, це потребує матеріальних ресурсів, а ми в них обмежені. Потрібні кошти на облаштування майданчика, вдале його планування на території комплексу. Тому строків реалізації проєкту не маємо, бо це є наша власна ініціатива. Будемо шукати якихось благодійників, вважаємо, що така експозиція буде цікавою для іноземних туристів», – пояснив заступник директора.

Читайте також: На Хмельниччині знесли останній пам’ятник Леніну

За даними руху «Декомунізація. Україна», станом на кінець 2020 року в країні залишалося 18 пам'ятників і бюстів Леніну, з них 4 – на Харківщині. Активісти заявляли, що планують до весни 2021 року завершити процес очищення країни від пам'ятників Леніну повністю. Однак наразі вони вже мають інформацію про інші вцілілі пам’ятники.

Деякі демонтовані на Харківщині монументи зберігаються. Так, Ізюмська міськрада вже кілька разів виставляла на майданчик Prozorro бронзового «вождя», що важить 1490 кг. За нього просили близько 460 тис. грн, однак покупці не знайшлися.

Пам'ятник Леніну в Харкові, який був другим за висотою в країні після монумента в Севастополі, повалили 28 вересня 2014 року. Його суттєво пошкодили, деякі частини учасники подій забрали на сувеніри, а залишки вивезли в невідомому напрямку. Згодом, у березні 2016 року, уламок пам’ятника, а саме ніс із верхньою губою, став одним із артоб’єктів на виставці в PinchukArtCentre.

Фото: vodolaga-gromada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-