На Поліссі відбудеться фестиваль «Водіння куста»

На Поліссі відбудеться фестиваль «Водіння куста»

Укрінформ
У селі Сварицевичі на Рівненщині у неділю, 20 червня, проведуть обласний відкритий фестиваль народного мистецтва «Водіння куста». Сам прадавній обряд приурочений до Трійці й занесений до нематеріальної культурної спадщини України.

Про це передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Рівненської ОДА

«Водіння куста» – це обряд, який проходить у свято Трійці, за традицією, що збереглася в селі Сварицевичі. У цей день доросле населення іде до храму. Після служби на могили рідних приносять лепеху – «клечання» і оплакують померлих – «голосіння». А молодь готує «кусти» – гурти дівчат, які ходитимуть від хати до хати з привітаннями та обрядовими «кустовими піснями», – йдеться у повідомленні.

На фестиваль з’їдуться творчі колективи та окремі виконавці з різних громад області. Глядачі матимуть змогу побачити обрядове дійство «Водіння куста», народний танець, почути хоровий, вокальний спів.

Мета фестивалю – відродження та збереження культурної спадщини Полісся, народних звичаїв та обрядів, автентичного фольклору в піснях, народному музикуванні, дійстві, костюмах, етнографічній атрибутиці.

Читайте також: Мистецький фестиваль «Ї» зібрав відомих літераторів та музичні гурти

Як повідомляв Укрінформ, три роки тому до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України занесено давній обряд «Водіння куста» з Рівненщини.

Раніше повідомлялося, що до Національного переліку елементів нематеріальної спадщини, крім обряду «Водіння куста», зараховані ще 25 зразків автентичного народного мистецтва. Це, зокрема, традиція косівської мальованої кераміки, кролевецьке переробне ткацтво, опішнянська кераміка, петриківський декоративний розпис, козацькі пісні Дніпропетровщини, пісенна традиція села Лука Київської області, технологія виконання вишивки «білим по білому», традиція рослинного килимарства селища Решетилівка Полтавської області, орнек (кримськотатарський орнамент).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-