У Карпатах готують ультрамарафон на унікальній трасі з підвищеннями

У Карпатах готують ультрамарафон на унікальній трасі з підвищеннями

Укрінформ
На Прикарпатті готують ультрамарафон на 100 км з підвищеннями, сумарна кількість яких сягатиме до 6 тис. метрів. Захід має допомогти формувати культуру туристичного руху в Карпатах.

Про це в Івано-Франківську для ЗМІ повідомив ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, одного з організаторів заходу, Ігор Цепенда, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми готуємо великий проєкт з польськими колегами – ультрамарафон, а це 100 км біг у горах з підвищенням до 6 тисяч метрів сумарної кількості всіх підвищень. Це – унікальна траса, яка не має сьогодні аналогів», – сказав Цепенда.

За його словами, через пандемію коронавірусу терміни проведення ультрамарафону визначити важко. Втім, попередньо, організатори готують його на травень того року, коли завершиться пандемія, і сподіваються, що це буде 2022 рік.

«В Європі такі ультрамарафони можуть об’єднувати до 4-5 тисяч учасників», – зауважив Цепенда.

Читайте також: На Закарпатті туристів запрошують пройти найдовший маршрут Карпатами

На його переконання, для реалізації таких проєктів необхідно збільшувати і посилювати волонтерський рух у Карпатах, а тому до його лав залучатимуть студентів університету.

«Двотисячники – це гори, які можуть підкоритися будь-якій людині. Тому ми формуємо велику групу молодих людей, які зацікавлені допомагати нашим рятувальним службам розширити безпеку руху. З іншого боку і найважливіше – почати формувати культуру туристичного руху в Карпатах, на зразок тих, які є в ЄС. Армія волонтерів – це та основа, яка допоможе нам змінити туристичний рух в Карпатах», – переконаний ректор Прикарпатського національного університету.

Він додав, що в Карпатах уже «є вершини, на які мандрівка має вигляд, як черга до магазину покращених продуктових товарів», а тому треба збільшувати кількість тих, хто буде розуміти, що таке Карпати і як їх зберегти.

Відомо, що Прикарпатський національний університет – один із партнерів проєкту програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру (PIMReC)». Його мета – створення безпечного туризму в горах та покращення роботи рятівників на високогір’ї завдяки закупленому обладнанню та створенню Міжнародного навчального центру для рятувальників. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-