Прип'яті потрібен статус пам'ятки для захисту від вандалів — експерт

Прип'яті потрібен статус пам'ятки для захисту від вандалів — експерт

Укрінформ
Нині Чорнобильська зона відчуження є "туристичним магнітом" де-факто. Але для того, щоб її відвідували якомога більше туристів, потрібно починати робити із зони заповідник.

Про це у програмі "5 вопросов на злобу дня" телеканалу "Дом" розповів Ярослав Ємельяненко, директор агентства "Чорнобиль тур", глава Асоціації чорнобильських туроператорів.

"Ми "туристичний магніт" з Чорнобиля зробили вже 10 років тому. Зараз найголовніше — зберегти автентику Чорнобильської зони, офіційно закріпити пам'яткоохоронні статуси. Ось зараз антену "Дуга" на об'єкті "Чорнобиль-2" вже внесли до списку нерухомих пам'яток України. Те ж саме потрібно зробити з містом Прип'яттю, з самою Чорнобильською АЕС, і з іншими об'єктами, які брали серйозну історичну участь в цих подіях", — сказав Ємельяненко.

Читайте також: МКІП презентувало відео, присвячене колишнім жителям Прип’яті

На його думку, потрібно починати робити із зони заповідник, пам'ятне місце, куди будуть приїжджати люди.

"Тому що зараз за фактом велика частина Чорнобильської зони є просто юридично радіоактивним звалищем. Місто Прип'ять — це просто радіоактивні відходи. І зараз йому дуже потрібен пам'яткоохоронний статус, щоб його перестали вандалити, щоб його почали охороняти. І навіть зараз йдеться про те, щоб зміцнювати центральну площу Прип'яті, архітектурний ансамбль і деякі історично важливі будівлі, які брали участь у тих подіях, для того, щоб вони не руйнувалися", — пояснив Ємельяненко.

Глава Асоціації чорнобильських туроператорів зазначив, що решта будівель із часом руйнуватимуться, падатимуть — таким чином створюватимуть контрасти.

Читайте також: Ткаченко: Чорнобиль – не про розваги, а про пам’ять та відповідальний туризм

"І люди зможуть побачити, яким було місто Прип'ять, і що стало без підтримки, яка ціна людської помилки", — вважає Ємельяненко.

Він додав, що серіал, який зняв один з американських телеканалів про Чорнобиль, сприяв зростанню інтересу серед іноземних туристів, але не так, як очікувалося, зазначив він.

"Серіал НВО "Чорнобиль" підняв популярність чорнобильського туризму на 15%. Це небагато, але, в принципі, й чимало. Прем'єра серіалу відбулася у 2019 році, тому основну хвилю ми очікували в 2020 році, сподівалися на приріст до 30-40%. Але цього не сталося через пандемію", — прокоментував директор агентства "Чорнобиль тур".

Читайте також: Що подивитися та почитати про Чорнобиль: УІНП радить 11 книг і фільмів

Серед людей, які хочуть відвідати Чорнобиль є екологи, любителі історії, орнітологи, експерти з роботи з радіацією, а також туристи, які хочуть просто зробити фотографії на тлі колеса або саркофага.

Як повідомлялося, у понеділок, 26 квітня, – 35-і роковини Чорнобильської катастрофи. Цього дня у 1986 році на ЧАЕС сталася техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами та подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і постраждалих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-