На Тернопільщині видали книгу про сакральні скульптури краю

На Тернопільщині видали книгу про сакральні скульптури краю

Фото
Укрінформ
Уперше в Україні створено фотопутівник для поціновувачів релігійного туризму «Сакральна скульптура Тернопільщини», в якому зібрано докладну інформацію про майже 900 скульптур та унікальних давніх кам’яних хрестів.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила директор Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська.

«Робота над цим виданням тривала не один рік. Працюючи над книгою, ми хотіли показати усе скульптурне розмаїття нашого краю, що творилось упродовж багатьох століть. До книги увійшли не тільки світлини найбільш самобутніх сакральних пам’яток у населених пунктах області. Тут помістили й карти, які вказують, де розташовані такі об’єкти, що цікавлять не тільки істориків, релігієзнавців, але й багатьох туристів. Думаю, така фотокнига-каталог – це не тільки презентаційне видання. Воно дасть поштовх для подальших досліджень сакральної скульптури Тернопільщини», – сказала Ягодинська.

За її словами, нині на Тернопіллі нараховується майже 870 сакральних скульптур – хрестів та фігур, 187 пам’ятних знаків на честь скасування панщини, близько 200 фігур Матері Божої, десятки фігур Ісуса Христа та Іоанна Непомука. Світлини більшості з них увійшли до нового фотоальбому. Видали його у межах грантового проєкту Українського культурного фонду «Культура в часи кризи: інституційна підтримка».

На Тернопільщині видали книгу про сакральні скульптури краю / Фото: Олег Снітовський, Укрінформ

Як зазначають упорядники книги, нині багато сакральних пам’яток під дією руйнівних природних чинників нищаться, тому дуже важливо зберегти їх для нащадків хоча б у світлинах.

Читайте також: На Тернопільщині інвентаризували пам’ятки сакральної скульптури

Фахівці акцентували увагу на тому, що жителі багатьох сіл, містечок і міст задля надання «естетичного вигляду» десятками років забілюють сакральні пам’ятки так, що втрачаються риси обличчя, основні деталі одягу, інші елементи скульптур. Якщо це триватиме й надалі, то самобутні зразки давнього сакрального зодчества перетворяться на безликі, забілені фігури, які неможливо буде ідентифікувати.

Тому, як вважають автори, саме такий фотоальбом стане не тільки змістовним путівником для туристів, але й своєрідною базою даних, в якій зафіксовані автентичні елементи сакральних скульптур, що демонструють духовну культуру українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-