Куди і як подорожують українці: тренди туризму-2021

Куди і як подорожують українці: тренди туризму-2021

Відпочинок 2021
Укрінформ
Тури на літо подорожчають, як тільки скінчиться карантин, а у відкриття європейських курортів наші туристи мало вірять

Прогнозувати складно, але планувати відпочинок хочеться. Тим більше, що, наприклад, тури до Туреччини зараз і на травень, і на початок літа пропонують за досить хорошими цінами, деякі турагенти ще й знижками заманюють. Та купують українці, як і взимку, поки що найдешевше і найдоступніше (з точки зору умов перетину кордону). Чи зміниться картина і куди поїдуть українці у відпустку в 2021 році, як уже коливалися ціни та на що звертати увагу при виборі туру – своїм поглядом на ситуацію, що склалася на туристичному ринку, поділилася експертка онлайн-сервісу з підбору турів Rozetka Travel Олена Гейченко.  

У ТОПІ – ЄГИПЕТ І ТУРЕЧЧИНА

Наразі найчастіше на сайті rozetka.travel шукають тури в Єгипет (64% всіх запитів), Туреччину (22%), ОАЕ (6%), Домініканську Республіку та Мальдіви (по 2%).  "Це теплі країни, в які можна потрапити з мінімальними труднощами», – пояснює Олена Гейченко, керівник відділу маркетингу онлайн-сервісу продажу турів Rozetka Travel.

Олена Гейченко
Олена Гейченко

Якщо раніше прямі перельоти до Єгипту з України були тільки в Шарм-ель-Шейх та Хургаду, то в 2021 році все більш популярним стає Марса-Алам, куди теж тепер літають чартери (раніше на цей курорт можна було дістатися тільки на автобусі з аеропорту Хургади за 3,5 години). Щоб потрапити до Єгипту, потрібно мати негативний ПЛР-тест, виданий не раніше ніж за 72 години до прильоту, з перекладом на англійську мову. Виняток – діти до 6 років. Цікавий факт: до карантину 2020 року понад 60% турів були з дітьми, після нього – лише 12%. У першому кварталі 2021 року в третину поїздок туристи відправилися з дітьми, тобто діти знов подорожують.

Марса-Алам
Марса-Алам, Єгипет

Домініканська Республіка і Мальдіви з'явилися в топі з кількох причин: тури стали дешевші. Тур на 8 ночей за системою «Все включено» може коштувати від 40 тис. грн на двох, що удвічі дешевше, ніж було в 2020 році. І поки що закриті для відвідування Таїланд та Шрі-Ланка, а запит на екзотику є. І якщо Єгипет досить сильний на своїх позиціях, то далекі краї можуть їх дещо втратити в найближчі тижні. «Очікуємо, що цього літа попит на Єгипет буде на рівні докарантинних років, – говорить Гейченко. – Вибір країн, куди можна поїхати відпочити, обмежений, та й ціна грає роль. Також сподіваємось, що правила перетину кордону не зміняться». Після прильоту в цю країну не потрібно робити повторне ПЛР-тестування та дотримуватись самоізоляції при наявності негативного результату ПЛР-тесту, а це вже плюс порівняно з вимогами інших гравців ринку. А ціни на тури у березні впали на 40-50%, як тільки почався локдаун. "Наші клієнти купили тур із вильотом 29 березня на трьох дорослих і одну дитину в Шарм-ель-Шейх за 13,5 тис. грн. У цю суму входять проживання в готелі за системою «Все включено», авіапереліт, трансфер, страховка. Аналогічний тур на травневі свята коштує 38 тис. грн", – розповідає Олена Гейченко. Але такий демпінг довго не триватиме: як тільки обмеження знімуть й інформаційний фон вирівняється, ціни виростуть, вважає вона.

Шарм-ель-Шейх
Шарм-ель-Шейх, Єгипет

«Щодо екзотики – попит тримається, але вже попереджаємо клієнтів, що в цих країнах літо – низький сезон і можливі часті дощі, й готуватися треба до перельоту регулярними рейсами з пересадками, що не досить зручно», – пояснює експертка.

Мальдіви
Мальдіви

ЄВРОПА ЩЕ ВАГАЄТЬСЯ

З квітня відкрив кордони для українців Кіпр, у травні очікуємо відкриття Греції. Ця країна демонструє прагнення почати сезон з мінімальними обмеженнями, навіть, як заявив у своєму інтерв’ю Укрінформу міністр туризму Греції Харіс Теохаріс, наразі Греція розглядає можливість заміни ПЛР-тесту на експрес-тест на антиген «з метою зниження витрат на подорож». І це може бути впроваджено вже з 14 травня. Оскільки Туреччина традиційно конкурує з Грецією за туристів, було б логічно сподіватися симетричного кроку й від неї. Та впевнено прогнозувати такі речі й покладатися на них не можна, кажуть у Rozetka Travel.

Харіс Теохаріс
Харіс Теохаріс

«Не думаю, що це може вплинути на рішення інших країн щодо змінення умов в’їзду. Кожна країна приймає рішення з погляду на епідеміологічну ситуацію, – каже Олена Гейченко. –  Чекаємо, коли Греція дійсно відкриє кордони для українців: минулого року теж були такі наміри, але туристи з України так і не мали змоги відвідати цю країну».

Афіни
Афіни, Греція

Попит на тури до Європи помітно просів, і мова навіть не про реальну купівлю, а запити користувачів сайту онлайн-бронювань. Здається, українці втратили надію. Якщо в 2020 році на сайті rozetka.travel 3,94% запитів були на тури в Грецію, то в 2021 році – всього 0,84%. Аналогічна ситуація з Іспанією – 2,42% рік тому і лише 0,33% нині, та з Кіпром – 2,12% у 2020-му і 0,55% сьогодні (і це, незважаючи на досить лояльні умови в’їзду на острів і велику кількість авіарейсів, запланованих до Ларнаки з України цього року). Також удвічі зменшилася кількість запитів по Хорватії й Чорногорії. 

Ларнака
Ларнака, Кіпр

ТУРОПЕРАТОРИ БІЛЬШЕ «НЕ КУСАЮТЬСЯ»

Правила в'їзду постійно змінюються. Однак великі туроператори дають можливість перенести гроші на інший тур або перебронювати на період, коли будуть відкриті кордони в обраній країні. Минулого року навесні та на початку літа турагенти скаржилися, що туроператори виставляли надто жорсткі умови перенесення турів, придбаних за умовами раннього бронювання. Туристи фактично стали заручниками ситуації – гроші їм не повертали, примушуючи погоджуватися на умови туркомпанії. Та сьогодні алгоритм дій досить відпрацьований і вже немає такого хаосу, як минулої весни, переконує Гейченко. «Туроператори значно лояльніше ставляться до таких ситуацій і намагаються запропонувати гідну альтернативу на інших напрямках для наших клієнтів, – розповідає вона. – Якщо клієнт ще не впевнений, що може поїхати в іншу країну чи ще не вирішив, на які дати може перенести поїздку, туроператор пропонує «заморозити» кошти і потім, коли клієнт визначиться (хоч би й через рік), – зможе обрати інший тур за ціною онлайн». Ціни динамічні, тому вартість на момент «визначення» може бути як вищою, так і нижчою поточної. У будь-якому випадку, клієнт не залишиться без відпочинку за оплачений тур.

Пула, Хорватія
Пула, Хорватія

СТРАХОВКИ ВІД COVID-19 І НЕВИЇЗДУ – НОВА РЕАЛЬНІСТЬ

На популярних напрямках у туристичні пакети на rozetka.travel включена базова медична страховка, яка покриває лікування COVID-19 у країні відпочинку, а також страховка від невиїзду при позитивному ПЛР-тесті для всіх туристів у турі з франшизою від 15% до 30%.

У разі підтвердженого позитивного ПЛР-тесту в Україні, туристу необхідно звернутися в страхову компанію туроператора. При наявності симптомів у країні відпочинку – на гарячу лінію страхового асистанса і далі слідувати рекомендаціям.

"Наші менеджери рекомендують усім клієнтам звертати увагу на розмір покриття страхових ризиків у полісі. Максимально убезпечити себе можна покупкою більш розширеної програми страхування", – коментує Олена Гейченко.

Звісно, непевність ситуації туристів відлякує – хоч які заманливі ціни і навіть знижки можна знайти сьогодні на літні тури, купувати не поспішають. Мовляв, до того часу ще тричі можна захворіти комусь із родини, і тоді плакала відпустка. Можливо, саме страхування від невиїзду – непоганий варіант на цей випадок, бо дешево влітку не буде. «Очікуємо, що ціни влітку суттєво зростуть, особливо на популярні готелі, – говорить Гейченко. – Раніше, як тільки закінчувався локдаун, попит суттєво зростав і ціни теж різко йшли вгору».

Тетяна Негода, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-