Фотоподорож: печера-притулок для трипільців

Фотоподорож: печера-притулок для трипільців

Фото
Укрінформ
Поки у світі триває пандемія, паралізуючи туристичну галузь, знаходьмо вихід у такій ситуації – мандруймо до цікавих локацій віртуально.

Цього разу пропонуємо «пройтися» підземними лабіринтами печери Вертеба, що на півдні Тернопільщини.

Напевно, про цю дивовижну пам’ятку природи, що зберегла свідчення зниклої цивілізації, найкраще розповість дослідник цієї та інших печер Дністровського каньйону і окремих куточків Поділля, спелеолог-історик, директор Борщівського краєзнавчого музею Михайло Сохацький.

«Вертебу цілком випадково відкрили у 1823 році, коли на околиці села Більче-Золоте після дощу утворилося провалля, на краю якого вода вимила кілька глиняних посудин із дивовижними красивими візерунками, чимось подібними до античних. А згодом, у самому проваллі, яке виявилось багатокілометровою печерою, виявили величезну кількість людських решток і кісток звірів. А ще – понад 35 тисяч шматків глиняного посуду тоді ще невідомої культури, понад сотню керамічних і глиняних фігурок, переважно жіночих, знаряддя праці з майстерно обробленого місцевого каменю та кісток», – розповідає Сохацький.

Читайте також: Фотоподорож: Підгорянський василіянський монастир

Та головне – серед перших знахідок були і цілі, неушкоджені глиняні посудини. І не одна, й не десять, а кількасот. Все це – зразки культури, автентичні тим, які згодом, у 1893 році, знайшов під час розкопок Вікентій Хвойка у селі Трипілля під Києвом.

«І це одна із загадок Вертеби. Вона – єдине місце, де підтверджено, що трипільці мешкали тут під землею упродовж шести століть, щоправда, епізодично. Це засвідчують виявлені нами кам’яні лежанки, закіптюжені частини печери, навіть залишки багать, аналіз попелу яких підтверджує його давнє походження. Тут же – різноманітні шматки глечиків, зокрема й для зберігання зерна, знаходили і зернотерки, інші знаряддя праці», – каже Сохацький.

Історик припускає, що, ймовірно, трипільці понад 5 тисяч років тому використовували підземні лабіринти для переховування від нападників, а, можливо, тут було їхнє святилище, бо ж археологи знаходили у печері окремі масові (близько 25 осіб) поховання людей.

Серед знахідок, виявлених у Вертебі, були амулети – стилізовані зображення голови бика, який згодом став символом Трипільської культури, «біноклевидні» глиняні вироби, жіночі глиняні фігурки.

Читайте також: Фотоподорож: три дива урочища Червоне

Усе це нині можна побачити у краєзнавчому музеї. А безпосередньо у самій Вертебі, де діє музей Трипільської культури, прокладено туристичний маршрут і відтворено куточки трипільського житла. До речі, помандрувати печерою віртуально можна за посиланням

А вже після закінчення карантину охочі зможуть особисто відвідати цю таємничу «Наддністрянську Помпею».

Фото: Олег Снітовський/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-