Трускавець подав документи на отримання статусу курорту державного значення

Трускавець подав документи на отримання статусу курорту державного значення

Укрінформ
Трускавецька міська рада передала у Львівську ОДА документацію щодо оголошення природної території міста Трускавця курортом державного значення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА

«Ми пройшли один із найважливіших етапів підготовки документації для отримання статусу курорту державного значення, сформували пакет необхідних документів. Сподіваюся, що наша багаторічна праця увінчається успіхом», – зазначив міський голова Трускавця Андрій Кульчинський.

Загалом це понад десять томів із науковими обґрунтуваннями ДУ «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології МОЗ України», картосхемами та іншими необхідними матеріалами відповідно до Закону України «Про курорти». Їх Трускавецька міськрада готувала впродовж двох років у співпраці з санаторно-курортними закладами.

Заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний зауважив, що в Україні є загалом 7 курортів державного значення, але курорти Львівщини такого статусу поки що не отримували.

За його словами, державний статус надає неабиякі переваги: збереження унікальних природних ресурсів, якими відоме місто, можливість залучення коштів державного бюджету на потреби курорту, а також підвищення інвестиційної привабливості Трускавця.

Читайте також: Проєкт «ВелоБескиди» запропонує туристам траси, теренкур-маршрут і оглядову вежу

Після опрацювання поданої документації Трускавця обласна державна адміністрація скерує проєкт рішення щодо підтримки надання статусу курорту до Львівської обласної ради для розгляду на черговому засіданні з подальшим переданням документів до Державного агентства розвитку туризму України. Після погодження центральними органами виконавчої влади уряд скеровує законопроєкт щодо оголошення природної території міста Трускавця курортом державного значення до Верховної Ради, а парламент ухвалює остаточне рішення.

На Львівщині документацію на присвоєння статусу курорту державного значення також уже подав Моршин. Вона проходить погодження у центральних органах виконавчої влади.

Як повідомлялося, офіційним роком заснування курорту у Трускавці вважається 1827-й, коли тут було відкрито водолікарню для мінеральних купелей. Але тутешня вода «Нафтуся» відома ще з 1469 року, її властивості вже 1578 року описував лікар короля Речі Посполитої. Наукове дослідження води «Нафтуся» розпочав львівський аптекар Торосєвич, він вперше зробив її хімічний аналіз у 1835 році.

Міський голова Трускавця Андрій Кульчинський розповів у інтерв’ю для Укрінформу, як Трускавець переживає часи пандемії та чому важливий статус державного для курорту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-