Закарпаття визначило об'єкти для «Великої реставрації»

Закарпаття визначило об'єкти для «Великої реставрації»

Укрінформ
У Закарпатській облдержадміністрації погодили перелік об’єктів сакральної спадщини, які можуть включити до президентської програми «Велика реставрація».

До нього увійшли шість пам’яток архітектури, передає Укрінформ із посиланням на офіційний сайт Закарпатської ОДА.

Зазначається, що відповідні матеріали вже надіслали на розгляд профільному міністерству.

«Відновлення первозданного вигляду дерев’яних церков області, їхнє збереження та промоція – наш обов’язок перед дітьми та батьками. Адже ці пам’ятки – скарбниця автентичності та унікальності багатьох поколінь», – зауважив голова облдержадміністрації Анатолій Полосков.

За його словами, відновлені за державним проєктом пам'ятки сприятимуть розширенню туристичних «магнітів» краю.

До пропонованого переліку увійшли шість пам’яток сакральної архітектури Закарпаття: церква Успіння Пресвятої Богородиці та дзвіниця в с. Новоселиця Берегівського району, церква Святого Миколи в с. Середнє Водяне Тячівського району, церква Святого Миколи в с. Колодне Тячівського району, церква Святої Параскеви в с. Олександрівка Хустського району, дзвіниця церкви Святого Миколи в с. Сокирниця Хустського району та церква Успіння Пресвятої Богородиці в с. Ділове Рахівського району.

Читайте також: Фотоподорож: унікальні дерев’яні церкви Закарпаття

За словами Полоскова, проєкт передбачає не лише реставрацію та збереження пам’яток, а й включає комплекс заходів щодо безбар’єрного доступу для всіх відвідувачів.

Реставруватимуть пам’ятки впродовж півтора року.

Реалізовуватимуть проєкти у співфінансуванні державного й обласного бюджетів, за сприяння Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» та за рахунок коштів Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 рр.

Вартість масштабних робіт – понад 25 млн грн.

Як повідомляв Укрінформ, Мінкультури завершило 2 квітня о 00:00 перший прийом заявок на участь у відборі проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, які будуть реалізовані в межах програми «Велике будівництво».

У межах програми упродовж трьох років планується реставрувати та добудувати близько 150 культурних пам'яток в усіх регіонах України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-