Львівщина в межах «Великої реставрації» планує відновити понад 40 об’єктів

Львівщина в межах «Великої реставрації» планує відновити понад 40 об’єктів

Укрінформ
Львівщина підготувала та надіслала до Києва 33 пакети документів, які передбачають відновлення 41 об’єкта культурної спадщини в межах президентської програми «Велике будівництво». Серед пам’яток – замки, палаци, церкви, костели й музеї.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА, передає Укрінформ. 

«Департамент архітектури надіслав до Міністерства культури та інформаційної політики 19 заявок на реставрацію 27 об’єктів культурної спадщини. Наші фахівці готували їх спільно з установами-користувачами, органами місцевого самоврядування, громадськими активістами. Ще в грудні, відразу після публікації постанови уряду, ми зробили цей процес прозорим і публічним, запросивши громади, які мають на території пам’ятки, до спільного напрацювання заявок, особливо у частині стратегування», – зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Також заявки для участі в проєкті від Львівщини подали Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького (4 заявки), Державний історико-культурний заповідник у місті Белз (3 заявки), Львівська міська рада (6 заявок) і Національний драматичний театр імені Марії Заньковецької (1 заявка).

Серед пам’яток, які пропонують реставрувати на Львівщині, – костел Всіх Святих у Годовиці, Свірзький, Підгорецький, Олеський, Жовківський та Поморянський замки, Тартаківський та Червоноградський палаци, колишній Монастир сестер Бенедиктинок на пл. Вічевій, 2 у Львові, приміщення Історичного музею та Музею історії релігії, Дрогобицька житниця та Львівський національний драматичний театр імені Марії Заньковецької. Також є пропозиція продовжити фахові дослідження та створити культурно-туристичний «магніт» на основі пам’ятки археології «Давній Звенигород» (Давидівська ТГ).

Читайте також: На «Велику реставрацію» подають шість старовинних дерев'яних церков Закарпаття

Як розповіла директор департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько, дерев’яну архітектуру оформили в одну заявку – «Карпатський маршрут дерев’яної архітектури». Її підготували спільно дирекція археологічного заповідника «Давній Звенигород» та Асоціація «Єврорегіон Карпати – Україна». Сюди увійшли вісім дерев’яних храмів, три з яких – зі списку світової спадщини ЮНЕСКО, та дзвіниця у Ясениці Замковій.

«Так само такі проєкти ми запросили подати Івано-Франківську, Чернівецьку і Закарпатську області, щоб це був справді такий єдиний карпатський туристичний маршрут до найцікавіших зразків дерев’яних українських церков. Тобто до тих, які особливо потребують збереження», – додала Василько.

Як повідомляв Укрінформ, Мінкультури завершило 2 квітня о 00:00 перший прийом заявок на участь у відборі проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, які будуть реалізовані в межах програми «Велике будівництво». Відбір проведе експертна група за допомогою оцінювання та складення рейтингу проєктів упродовж 30 календарних днів від дати отримання документів у повному обсязі від організаційної групи.

Міністерство культури та інформаційної політики з березня почало приймати заявки на участь у відборі проєктів за програмою «Велика реставрація»

У межах програми упродовж трьох років планується відреставрувати та добудувати близько 150 культурних пам'яток в усіх регіонах України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-