Екскурсія на літо: 5 доступних країн для автобусних турів

Екскурсія на літо: 5 доступних країн для автобусних турів

Відпочинок 2021
Укрінформ
Великі надії туроператори покладають на Молдову, Болгарію та країни Балкан

Цієї весни-літа-осені екскурсійні тури з України таки будуть, упевнені туроператори. Навіть за умов суворих локдаунів, коли й європейцям Євросоюзом пересуватися складнувато, українці мають шанс побачити світи, кажуть у туркомпаніях, котрі в «докарантинні» часи спеціалізувалися на автобусних екскурсійних поїздках.

Поки що професіонали турбізнесу щодня нервово моніторять новини щодо умов перетину кордонів, але вже з обережністю планують маршрути. Тетяна Войтех, заступниця директора туркомпанії «Селена-тур» та Ірина Зуєва, директор з туризму компанії «Інкомартур 93», розповіли, які напрямки для подорожей у 2021-му будуть найбільш цікавими, популярними для туристів і виглядають цілком реальними для виконання туроператорами.

МАНДРИ З ПЕРЕШКОДАМИ

Навіть без улюблених країн західної та південної Європи нам є куди податися за новими враженнями. Та є одне «але» – умови транзиту через сусідні країни. Це суттєва проблема для автобусних турів. Так, на шляху до Албанії, що вже стала дуже популярною серед українців, лежить Болгарія, у якій не дадуть заночувати без негативного ПЛР-тесту. «Якщо їхати транзитом, тести не потрібні. В Албанію ми ще якось на цих умовах пролетимо, а от на зворотному шляху без ночівлі у Болгарії неможливо обійтися, – розповідає Тетяна Войтех. – Тож або платити ще раз за тести, або відмовитися від маршруту на таких умовах, бо тримати 30 годин людей в автобусі ми не будемо».

За її словами, великі надії покладаються на Грецію, що вже дала зрозуміти: цього року, незалежно від ЄС, буде визначати вимоги для відвідування країни. Минулого року досить нескладно було потрапити до Хорватії. Головне, чого чекають туроператори – що країни, які доведеться перетинати на шляху до цілі, дадуть більший, зручніший коридор. «Бо коли маєш усього 48 годин на транзит, дуже нервуєш – завеликі черги на кордоні, й тоді доводиться поспішати, щоб результати тестів були дійсні при перетині наступного кордону», – пояснює Войтех.

Та хоч як бідкаються організатори поїздок, активні мандри мають початися вже на травневі, судячи з графіків турів, викладених на сайтах туркомпаній. «У цих напрямках для подорожей ми впевнені. На жаль, Європа нам не дає поки що надії», – пояснює Ірина Зуєва. І раніше осені Європа таки не світить, вважає Тетяна Войтех. Та є кілька країн, що з успіхом замінять нам Прованс і Ломбардію цього року.

Фото: croatia.hr
Фото: croatia.hr

ХОРВАТІЯ ТА ЇЇ ЛАВАНДОВИЙ ОСТРІВ

Якщо Угорщина не підведе й влаштує зручний транзитний коридор, українцям запропонують екскурсійну Хорватію. «Минулого року вона чудові цінові пропозиції для нас давала і таку готельну базу, якою ми тоді скористалися, ще у жодному сезоні за такі гроші не мали», – розповідає Тетяна Войтех. «Ціни в готелях у сезоні 2020-2021 – набагато нижчі, ніж зазвичай, і гріх відмовити собі у відвіданні цієї країни», – вважає й Ірина Зуєва. У Хорватії добре базуватися на острові Хвар – це Лавандовий острів, такий собі балканський Прованс. Відвідати Загреб, національні парки Крка та Плітвіцькі озера, міста Спліт та Трогир, місця, де знімали серіал «Гра престолів». «Хорватські міста – це старовинні вулички, колоритні старі центри, що чудово збереглися і внесені до списку ЮНЕСКО», – говорить Тетяна. Цікавими будуть острів Брач і морські прогулянки у програмі, мальовничий Дубровнік – перлина Адріатики, і новинка – Вараждін, так зване місто янголів. Янголят там повно скрізь де можна - в елементах архітектури церков, пам’ятників, на картинах, та й загалом містечко гарне, під червоною черепицею. «Хорватія – це чудове море, архітектурні споруди часів Римської імперії, Істринський півострів – маленька Італія, природні парки з каскадом озер. І, сподіваємося, все це буде для нас відкритим цього літа», – говорить Ірина Зуєва.

Фото: instyle.md
Фото: instyle.md

НА ВИНО ДО ГОСТИННОЇ МОЛДОВИ

Цієї весни є сенс ставити й на Молдову – країна вже чітко визначила умови перебування у ній (ПЛР-тестування і вільне подорожування по країні без обмежень). Мало хто знає, що в Молдові – власні лавандові поля, на яких буде так романтично фотографуватися у червні. А перш за все сюди планують влаштовувати гастро-винні тури. «Тут є дуже знакові виноробні, зокрема, у Кріково. Це ціле виноробне місто під землею, винними підвалами пересуваються автомобілями й автобусами!», – розповідає Войтех. У винних регіонах, за її словами, є прекрасні майже французькі шато – великі земельні ділянки, засаджені виноградниками, й автентичне виробництво. «Молдова завжди славилася своїми винами, коньяками, бренді, вермутами, і ціни на цю продукцію – більш ніж прийнятні», – говорить представниця «Селена-тур».

ТАКА БЛИЗЬКА Й ТРОЯНДОВА БОЛГАРІЯ

В «Інкомартур 93» упевнені, що туризму-2021 в Болгарії нічого не стане на заваді. «Країна в 2020 році довела, що туристичний сектор настільки важливий для неї, що навіть відмінили ПЛР-тести для в’їзду, які вимагали всього буквально кілька днів, – говорить Ірина. – В 2021 році, якщо тести будуть необхідні, то про них ми будемо знати заздалегідь». І хоча для більшості українських туристів літня Болгарія сприймалася як відпочинок на морі, тепер будуть й екскурсійні тури. Наприклад, на свято троянд у червні. А вже з травня можна возити людей до Варни – прекрасного старовинного міста з унікальним Успенським собором, до якого й на всенощну вдасться за бажання сходити. Всього в 4 км на південь від Варни – найвідоміший середньовічний скельний монастир Болгарського Причорномор'я Аладжа. «Цікавий своєю історією, неймовірною скельною архітектурою, – пояснює Тетяна Войтех. – І зовсім поруч тут – славнозвісні Вбиті камені – геологічний феномен, дивне природне утворення, такий собі місячний пейзаж, унікальні ландшафти».

Вже у травні можна відвідувати Несебр, наближатися до Пловдіва і зазирнути у Долину Троянд. «Троянди у ту пору ще не розцвітуть, але можна подивитися знамените місто Казанлик, побувати у музеї, дізнатися все про славетну казанликську троянду (особливо ефірний сорт - ред.) і придбати справжню трояндову продукцію», – говорить Тетяна. А звідти – можна й на Велико-Тирново, старовинне місто зі середньовічною фортецею Царевець. Обов’язково у болгарському турі хоча б день відводиться на дегустації на винному господарстві. А як тільки потеплішає – плюс кілька днів моря.

ЧАС ЗЕЛЕНОЇ НЕЗНАЙОМОЇ ГРЕЦІЇ

З міським туризмом поки не розженешся. Наплануєш людям музеї-пам’ятки, а їх у будь-який момент можуть закрити для відвідувачів – справа ризикована. Тож настав час зелених поїздок, максимально природних визначних місць і завжди відкритих для туристів просторів. «Ніде не знайдеш більш грецької Греції, аніж на малих островах», – переконана Тетяна Войтех. Саме такі пункти призначення й будуть найбільш затребувані цього року. «На червневу поїздку на острів Тасос у нас уже половина автобуса заброньована, люди готові їхати», – говорить заступниця директора. Вищезгаданий Тасос – малознайома нам назва, але – «смарагд Егейського моря».

Дуже зручно планувати автобусні маршрути невеличкими островами – можна зазирнути до кожного куточка й отримати насолоду як від панорам, так і від атмосфери. Робити зупинки у невеличких селищах, де просто посеред центральної площі росте величезний платан, а під ним стоять столики і відпочивають зі склянками винця чи з кавою літні греки. Поруч у таверні смажиться щось смачненьке, аромати так і ваблять… А ще додайте античні руїни амфітеатрів, храмів, зелено-гірські пейзажі, морські прогулянки – та навіщо ті великі міста взагалі треба? Пляжі чим далі від них, тим прекрасніші. «Зокрема, на Тасосі є славетний пляж Макріамос – зелена мальовнича бухта, свій Золотий берег, Мармуровий пляж, де білосніжний пісок – то тисячоліттями подрібнений мармур, – говорить про принади грецьких острівців Тетяна Войтех. – Сам Тасос, по суті, – це шматок мармуру посеред моря. Там навіть тротуари викладені білим мармуром, бо це найдоступніший вид каменю». 

ТУРЕЧЧИНА: ВІД СТАМБУЛА ДО «НОЄВОГО КОВЧЕГА»

Від цієї країни знов чекають лояльних правил перетину кордону і перебування для туристів. А тому екскурсійних маршрутів тут можна прокладати десятки, вважає Ірина Зуєва. Наприклад, північчю країни від Анкари до озера Ван. Через курортні містечка Чорного моря, стародавнє торгове «шафранове» місто Сафранболу, історичний центр якого – у переліку світової спадщини ЮНЕСКО, до долини Зеленої річки, де колись, кажуть, були володіння тих самих амазонок. Звідти недалечко до Амасії, де нависають над річкою середньовічні будинки знаті та скельні гробниці понтійських царів, а на пагорбі Харсен досі охороняє спокій міста кам’яна цитадель. Після Трабзона й чайного регіону – провінції Різе – час наблизитися до турецько-вірменського кордону, де міста Великого шовкового шляху, парк Дурупинар з «Ноєвим ковчегом» і величний Арарат. А там недалечко й озеро і місто Ван, на місці якого десь зо три тисячі років тому стояла столиця держави Урарту…

А ближче до пляжного сезону популярними, на думку Ірини, будуть маршрути Егейським узбережжям, ті, що включатимуть морські курорти. Чому б не почати екскурсію з Бурси, знаменитої вишуканими мечетями, горою Улудаг та історичним караван-сараєм Коза Хан? Звідти зручно переміститися до славного міста-фортеці Чанаккале, де пролягає географічний кордон між Азією та Європою, і попрямувати в Трою на оглядини античних руїн. Поряд – Пергам, столиця давньогрецького царства з купою античних пам’яток. А далі можна й до морських пляжів Чешме, Кушадаси, Бодрума, Мармариса. А якщо заглибитися у центральну Туреччину – клубок маршрутів можна напланувати.

СТАВКА НА БАЛКАНИ

Настав час познайомитися з країнами, які довгий час не були в полі зору наших туристів – Сербія, Північна Македонія, Чорногорія з Боснією і Герцеговиною. Головне – туроператори намагатимуться подати нам комбінації одразу 2-3 країн. «Сербія та Північна Македонія – це настільки приголомшливі природні ландшафти! А якщо врахувати, що ще й смачна їжа, є термальні комплекси, монастирі й озера, можемо впевнено гарантувати задоволення від подорожі», – вважає Зуєва.

Дорога автобусом з Чопа займає близько 5 годин до першого готелю для відпочинку, Угорщина для проїзду поки дає зелений транзитний коридор. Або ж лишається авіа-варіант – переліт до Белграда, звідки можна починати екскурсійну подорож. Також матиме попит, як і минулого року, Албанія, впевнена пані Ірина. «Для туристів, що люблять мандрувати, а не лише проводити час на пляжі, будуть комбіновані тури Албанія–Чорногорія та Албанія–Північна Македонія, – прогнозує вона. – Сумнів у туриста може викликати хіба необхідність здавати ПЛР-тести для перетину кордонів. Але, схоже, доведеться до цього звикнути, як раніше пристосувалися до необхідності отримувати візу». І немає причин, аби не возити людей до Чорногорії. «Це просто жменя перлин на невеличкій території, – пояснює Ірина. – У програмах мають бути такі пункти, як проживання в старовинному Херцег Нові й Будві, яскраві екскурсії в гори, Боко-Которська бухта, дзеркальне Чорне озеро, найбільше озеро Балкан – Скадарське озеро».

Тетяна Негода. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-