У Запоріжжі відкрилася виставка, присвячена 200-річній історії пивоваріння в області

У Запоріжжі відкрилася виставка, присвячена 200-річній історії пивоваріння в області

Фото
Укрінформ
У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка “Напій поза часом”, присвячена історії пивоваріння на території регіону.

На виставці представлені унікальні пивні пляшки, етикетки, портрети власників пивоварень, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Перший і найстаріший пивоварний завод на території сучасної Запорізької області заснував 1832 року селянин Герман Нейфельд у менонітській колонії Гальбштадт (це сучасне місто Молочанськ, Пологівський район). Власне завод існує й сьогодні, проте замість пива там розливають воду.

У 1889 році пивомедоварний завод з’явився на хуторі Гейнріхсталь (Гуляйполе), він належав землевласнику Гейне, а найвідомішим в Олександрівську (нині це місто Запоріжжя) був завод Генріха Янцена, збудований 1866 року.

Читайте також: У Чернігові волонтери відновили будинок із «дерев’яним мереживом»

“На сьогодні збереглася лише одна пивна етикетка заводу Генріха Янцена. Вона відома в світі і належить прибалтійському колекціонеру, в нас – копія. Взагалі дореволюційні пивні етикетки – це раритет”, – розповіла старший науковий співробітник відділу історії краю Запорізького обласного краєзнавчого музею Світлана Козиряцька.

Виставка “Напій поза часом” / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Відомий запорізький краєзнавець Роман Акбаш звернув увагу також на фірмовий бланк Янцена, точніше його копію. За його словами, завдяки “шапці” бланку можна побачити, який вигляд мав завод.

“Інших зображень пивоварні Янцена не збереглося. Проте хочу акцентувати увагу на тому, що на бланку не лише завод, на ньому видно й колонію Шенвізе. Все, що є на бланку, на сьогодні, на жаль, вже не існує. Тож цей бланк дуже рідкісний”, – додав Акбаш.

Виставка триватиме впродовж двох місяців. Експонати для виставки надали приватні колекціонери та члени Запорізького клубу колекціонерів пивної атрибутики. Також експонуються матеріали з фондів музею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-