Українців закликають проголосувати за проєкт порятунку Долини нарцисів

Українців закликають проголосувати за проєкт порятунку Долини нарцисів

Укрінформ
Європейська асоціація охорони природи оголосила голосування за найкращий проєкт зі збереження територій та об'єктів дикої природи, де серед представлених – український проєкт «Врятувати Долину нарцисів».

Голосування доступне за лінком на сайті Європейської асоціації охорони природи, передає Укрінформ.  

Як повідомляють у ГО «Дунайсько-Карпатська програма», загалом до голосування у трьох номінаціях («Вода», «Ліси» та «Місця дикої природи») було відібрано 17 із понад 250 проєктів з усього світу.

Переможець у голосуванні в кожній з номінацій отримає фінансування для реалізації проєктних завдань.

Як повідомляється, у межах проєкту «Врятувати Долину нарцисів» планують відновити найбільш критичну частину Долини нарцисів, зокрема, підвищити рівень ґрунтових вод, відновити режим підтоплення, організувати скошування трави після плодоношення і регульований випас ділянок, які не викошуються, видалити кущі та дерева, а також провести відновлення популяції нарцисів у районах, де вони були втрачені.

«Кліматичні зміни у Долині нарцисів призвели до зниження рівня зволоженості території та природної повеневої динаміки, що відповідно стимулювало експансію кущів та дерев, появу пожеж та зменшення популяцій більшості червонокнижних видів, включно з нарцисами. Без проведення низки природоохоронних заходів, включно з традиційним косінням й випасанням худоби, ця територія може безповоротно втратити свою цінність", - сказав керівник ГО «Дунайсько-Карпатська програма", завідувач відділу Державного природознавчого музею НАН України, кандидат біологічних наук Богдан Проць.

Читайте також: Прикарпаття і Закарпаття спільно розвиватимуть сталий туризм

У Карпатському біосферному заповіднику Долину нарцисів називають чи не найбільшою цінністю своєї природоохоронної території.

«Це – останній у світі прихисток для рівнинної популяції нарцису вузьколистого. І ця ділянка становить інтерес не тільки у контексті збереження біологічного чи ландшафтного різноманіття, але й через величезне естетичне та рекреаційне значення. Проте її збереження стикається з величезними проблемами. Глобальні кліматичні зміни, наслідки меліорації, занепад традиційного природокористування призводять до регулярного зменшення популяції нарцису. Без системних активних заходів врятувати її практично неможливо», – заявив директор Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак.

Зокрема, в КБЗ наголошують, що без серйозної фінансової й матеріально-технічної підтримки реалізувати ці заходи зі збереження Долини нарцисів майже неможливо. Тому в заповіднику покладають великі сподівання на цей проєкт та на підтримку громадськості і просять проголосували за Долину нарцисів в проєкті Європейської асоціації охорони природи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-