На Донеччині туристам відкриють таємниці підземного соляного світу

На Донеччині туристам відкриють таємниці підземного соляного світу

Фото
Укрінформ
Державне солевидобувне підприємство «Артемсіль» з квітня 2021 року відкриває туристичний маршрут до соляних шахт на глибині 200 метрів під землею.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті держпідприємства.

Пішохідний маршрут підземними соляними галереями «Таємниці підземного соляного світу» працюватиме на руднику №1 ДП «Артемсіль». Цей рудник (колишня назва – «Брянцівська копальня») – найстаріша соляна шахта Донбасу, і саме тут з 1881 року почалася історія підприємства.

Під час підземної прогулянки відвідувачі дізнаються історію солевидобутку, побачать лабіринт підземних коридорів, повний незабутніх історій. Туристи ознайомляться з раритетними шахтарськими інструментами й обладнанням, а також з методами видобутку й транспортування солі, які використовувалися раніше.

Знайомство з історичним минулим проходитиме на глибині 200 метрів під землею і триватиме близько двох годин. За цей час туристи в супроводі професійного екскурсовода пройдуть майже півкілометровий шлях, роблячи зупинки в найцікавіших місцях шахти: музей солевидобутку з цінними експонатами, оригінальні фотозони, зони зі світловими ефектами, багатотонна соляна глиба-трибуна, прозорі монокристали, соляні барельєфи та скульптури.

«Родзинкою» маршруту стане церковний музей, побудований наприкінці минулого століття. Спочатку тут була невелика каплиця Святого Вознесіння, в якій молилися шахтарі-соляники перед робочою зміною та після неї. Потім упродовж майже 80 років приміщення перебувало в повному запустінні. Згодом храм відновили, і зараз він буде відкритий для відвідувачів.

Зазначається, що через чудові акустичні можливості шахтних галерей тут можна буде насолодитися виконанням музичних творів у запису й хоровим співом.

Читайте також: На Закарпатті запроваджують нову традицію винопиття

Окрім того, влітку цього року планується початок роботи другого екскурсійного маршруту. Фахівці підприємства вже на етапі завершення робіт з монтажу та налагодження обладнання на глибині 300 м. Під час візиту туристи зможуть відвідати соляну залу заввишки 30 метрів, в якій проходитимуть унікальні світлові й звукові шоу.

Як відомо, ДП «Артемсіль» – найбільший виробник кухонної солі в Центральній і Східній Європі, підприємство засновано 1881 року. У 2020-му році держпідприємство виробило 1,18 млн тонн солі, а також відвантажувало свою продукцію до 15 країн світу.

Фото: ДП «Артемсіль»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-