У Холодному Яру стартував сезон цвітіння підсніжників

У Холодному Яру стартував сезон цвітіння підсніжників

Фото
Укрінформ
У Холодному Яру на Черкащині розпочалося квітування підсніжника складчастого й водночас гаряча пора для природоохоронців.

Про це розповів директор ННІ природничих та аграрних наук в ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Максим Гаврилюк на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

«У Холодному Яру розпочався сезон квітування підсніжника складчастого. Для тисяч людей – це чудова можливість виїхати на природу, помилуватись квітами та відчути свіжий подих весни. Для природоохоронців – гаряча пора», – зазначив Гаврилюк.

За його словами, цими вихідними охорону квітів забезпечили випускники-екологи, які раніше приїжджали сюди як студенти. Далі приєднаються студенти та викладачі Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького та інші небайдужі.

У Холодному Яру стартував сезон цвітіння підсніжників / Фото: Максим Сорочан, Максим Гаврилюк

Як розповів еколог й активіст Максим Сорочан на своїй сторінці в Фейсбуці, завдяки спільній роботі природоохоронців та небайдужих активістів популяцію підсніжника в Холодному Яру вдалося зберегти, проте зростає й кількість туристів, які приїжджають помилуватися первоцвітами.

На думку екологів, для захисту рідкісних видів флори необхідне створення Національного природного парку «Холодний Яр», який би охороняв біорізноманіття, а також розвивав туризм.

Читайте також: На Закарпатті розквітли перші крокуси та підсніжники

«Iснуючий природоохоронний режим тих заповідних територій, на яких зростають червонокнижні види, вже вичерпав свої можливості та потребує ефективніших механізмів захисту рослин в комплексі з умовами їх зростання. Проте в нинішніх реаліях такий підхід має враховувати не лише природоохоронний аспект, а бути оптимальним з точки зору балансу рекреаційного навантаження, господарської і комерційної діяльності, інтересів місцевих громад, розвитку туризму, національно-патріотичного виховання, а також комплексних натурних досліджень та вивчення історико-культурної спадщини холодноярського краю», – підкреслив Сорочан.

Як відомо, в Холодному Яру росте найбільша у світі рівнинна популяція підсніжника складчастого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-