Як злітати на Мальдіви не дорожче, аніж у Єгипет

Як злітати на Мальдіви не дорожче, аніж у Єгипет

Відпочинок 2021
Укрінформ
Відпочинок там, де білосніжний пісок та океан з пальмами, може коштувати парі не більш як 1500-2000 доларів

Мальдіви – це райська картинка посеред Індійського океану. Острови асоціюються в українця з преміум-відпочинком для президентів, досяжним не для всіх. Насправді, відпустка тут може коштувати не дорожче, ніж в інших азійських країнах, якщо докласти трішки зусиль і скористатися пандемічною ситуацією.

Республіка Мальдіви довгенько робила ставку на туризм тільки преміум-класу й облаштовувала безлюдні острови під острови-готелі. Тут будували вілли на воді, завозили найкращу їжу і шеф-кухарів з усього світу, вкладались у маркетинг, щоб у туризмі склалася чітка асоціація: "Мальдіви = рай". І це вдалося! Але через зміни клімату та феномен Ель-Ніньйо (раптова поява теплих течій) температура океану підвищилась на цілих 4 градуси, рівень води піднявся, піски змиваються, 90% коралів на Мальдівах загинули. Очевидно, тому тут вирішили, поки ще можна, розкрутити туризм по максимуму і почати допускати туристів не тільки на резорти, а й на локальні острови, де живуть місцеві. Локальні острови – це такі ж, як і туристичні, маленькі клаптики суші з білосніжним кораловим піском, лазуровим океаном, неймовірною підводною фауною, гест-хаузами, магазинами, кафе, госпіталем і футбольним полем. Вілл на воді в гест-хаузі, мабуть, не буде, але пляж і океан – ті самі, іноді навіть розкішніші, ніж на островах-резортах. При цьому всі атракції – значно дешевші. За рахунок цього тревел-експертка й авторка телеграм-каналу UAnother Олександра Литвинова й пропонує зекономити.

ЧОМУ ВАРТО ЗЛІТАТИ НА «ЛОКАЛЬНІ» МАЛЬДІВИ

Туристам дозволили відвідувати локальні острови відносно недавно, тому гест-хаузам зазвичай до 5 років, все оздоблення номерів свіже й нове. При них навіть приватні пляжі можуть бути, словом – повний сервіс. Мальдіви – небагата країна, але острови, відкриті для туристів, тримаються в чистоті й охайності, місцеві дуже friendly, а за безпеку хвилюватися не варто – злочинність тут нульова.

Підводний світ – чи не найбагатший на планеті. Хоч корали й мертві, але фауна – космос! Морські дияволи, рифові акули, гігантські черепахи, восьминоги, наутілуси, кальмари – все це реально побачити тут з маскою-трубкою просто на рифі біля берега. Маски-трубки-ласти, до слова, безкоштовно надають в гест-хаузах.

Головна відмінність локального острова від резорту – повна відсутність алкоголю. Привезти його з собою в країну теж не можна, – в аеропорту сканують речі, й якщо знаходять – забирають на зберігання (потім віддадуть на вильоті). Придбати алкоголь можна тільки на резортах і сафарі-яхтах. Тому Мальдіви – чудове місце для відпочинку організму. І це дуже впливає на контингент туристів на локальних островах – публіка зазвичай спокійна, адекватна, що тихо насолоджується красою й відпочинком і сусідам не заважає.

Загалом острови-резорти мають свої плюси: тут більше інстаграмних локацій, вишуканих, підлаштованих під багатого туриста страв, є що налити у чарки й бокали. Але зважте на ряд переваг звичайних, «людських» островів: ціна на житло, трансфер, екскурсії – все в рази дешевше. Сервіс на високому рівні: працівники будь-якого гест-хаузу викладуться на 100%, щоб відпочинок став незабутнім і допоможуть в усьому, що попросиш. Умови для релаксу – ідеальні, москітів майже нема, бо немає штучних водойм, басейнів. Медична допомога – під боком, а приватності більше, ніж на резортах.

ЗБИРАЄМОСЬ САМОСТІЙНО: СПОЧАТКУ ЖИТЛО, ПОТІМ – АВІА

Для початку визначаємося з островом. На кожному з островів є щось цікаве. Деякі вже доволі заїжджені (Маафуші та Матівейрі), але й інфраструктури там більше, що важливо. Деякі тільки-но відкрились для туриста і там буквально кілька гестів, але як бонус – баунті-пляжі (Діфуші, Дігура). Тодду – ідеальний для спокійного відпочинку, тут купа фруктових плантацій і кокоси, папайя, маракуйя свіжісінькі. Укулас – пишається високим рівнем сервісу, для вимогливих туристів. Вибір чималий і варто почитати про кожен з островів до бронювання, бо вам випаде сидіти на одному курорті протягом усього відпочинку і важливо, щоб усе подобалось. Скажімо, острів Хулумале славиться найдешевшим пакетним відпочинком – і багатьох це приваблює. Це штучний острів, на якому знаходиться сам аеропорт столиці. Ще кілька років тому тут вирувало будівництво, на Хулумале купа гест-хаузів, дешевих і новеньких. Інфраструктура – поруч, не треба витрачати час на трансфер після аеропорту, але й вода трохи брудніша, ніж на пляжах більш віддалених островів. Отож і зважайте.

Пляж острова Тодду
Пляж острова Тодду

Гест-хауз для відпочинку цілком зручно підібрати на відомих сервісах – booking.com, tripadvisor.com, а ось бронювати краще напряму. Досить нескладно зайти на сайт обраного гест-хаузу, написати на е-мейл і розпитати про вартість проживання на певний період. При бронюванні напряму виходить зекономити десь 15-25%. Іноді бронювання житла без посередників на Мальдівах відбувається навіть під чесне слово, без передплат. Відгуки про гостьові будинки зручно читати на ресурсі tripadvisor.com.

МІЖ ОСТРОВАМИ. Муніципальний паром – чудовий шанс зекономити близько $160-360 з двох на переправі. Головне – дізнатись його розклад і вже під цей розклад планувати переліт та бронювати житло. Бо ходять не щодня – десь тричі на тиждень і завжди тільки в першій половині дня. Маршрути і розклади зручно дивитись за цією адресою, але актуальний розклад парому завжди краще уточнити в гест-хаузі перед бронюванням та купівлею авіаквитків, щоб зміни в графіку не зіпсували весь план.

Ці пароми рушають не з аеропорту, а зі столиці Мале (термінал Vilingili). З аеропорту до Мале потрібен ще один паром, що курсує кожні 10 хв. і коштує 10 руфій (це $1). Муніципальні пароми курсують тільки в рамках провінції, між провінціями – ні, й рейсові спідботи – аналогічно. Потрібно далі – тільки приватний транспорт, спідбот або гідролітак, але то недешево. Отже, вивчаємо межі провінцій. Наприклад, Мале, столиця, знаходиться в провінції North Central Province, відповідно, найкращим вибором бюджетного мандрівника будуть атоли цієї провінції – Kaafu, Alifu Alifu, Vaavu, Alifu Dhaalu. Острови цих атолів далеко не найгірші, вже доволі туристичні, зі зрозумілою логістикою і великою кількістю відгуків. Якщо паром все одно не підійде, до ваших послуг speed-boat – 40-70$ в один бік, прямо з аеропорту. Найвигідніше бронювати місця через гест-хауз. Качає дуже! Беріть пігулки від укачування, навіть якщо ніколи не страждали на морську хворобу. Зате припливе на місце удвічі швидше, ніж муніципальний транспорт.

І – АВІАЦІЯ. Головний лайфхак – купувати квитки з України треба не в першу чергу, а після того, як підібраний острів/гест-хауз і продумано трансфер. Або доведеться підбирати острів під дати рейсів, якщо раптом дуже дешево квитки продаються. Парадокс, але через пандемічні обмеження українці отримали відносно недороге чартерне сполучення з Мальдівами, і чартер – це часто дешевша альтернатива рейсам з пересадками. Очевидно, чартерний рейс не заповнюється заздалегідь, тому на найближчі дати квитки розпродаються просто на дурняк – ціна може бути нижчою за 400 доларів в обидва боки, прямий переліт – усього 9 годин! На фоні дещо завищених цін від регулярних авіакомпаній – це просто джек-пот. Зорієнтуватись у цінах допоможе ресурс chartershop.com.ua, там же можна квитки й придбати (або через турагента).

МАЛЬДІВСЬКІ ОСОБЛИВОСТІ: КРАСИВІ РУФІЇ Й ПАЛИЧКИ БОНДІ

Місцева валюта – мальдівська руфія (MVR). Курс 1$ = 15.47 MVR. Курс сталий й однаковий усюди, в обмінниках та банкоматах. Виняток – банкомат в аеропорту, там курс 1$ = 15 MVR, дещо занижений. Також за зняття готівки знімається комісія 150 руфій, фіксована не залежно від суми операції та банкомату.

Руфії знадобляться в нетуристичному сегменті – платити за муніципальні пароми, у місцевих магазинах, кафе. В гест-хаузах, сувенірних магазинах, на спід-ботах ціни в доларах, тому є сенси їхати з доларовою готівкою. Але хоча б разок Олександра Литвинова зняти гроші радить, бо вони дуже гарні – вважаються найкрасивішими в світі.

Екваторіальне сонце дуже активне, тому краще обирати косметичні засоби з рівнем мінімум SPF 30 і постійно оновлювати їх на шкірі, щоб не страждати від опіків увесь відпочинок і витрачатись потім на госпіталь. Також варто придбати стовідсоткову кокосову олію – найкращий засіб для захисту шкіри після дії сонця, і репеленти. Якщо на острові є стояча вода, москітів буде багато й вони агресивні. Якщо немає – трохи легше відбитися, але репелент слід брати з собою обов'язково. На Мальдівах є невеликий ризик підхопити лихоманку Денге, тож економити на антикомариних засобах не варто, а краще додати до них максимально закритий одяг і довіритися помешканню, що подбало про антимоскітні сітки та інші види захисту. Але зате Мальдіви – курорт всесезонний, протягом року тут однаково комфортні температури повітря і води (+28 градусів) та однакова ймовірність дощу.

Країна мусульманська, тому роздягатись до купальника на локальному острові можна тільки на спеціальному пляжі для туристів – так званому bikini-beach. Перевіряйте близькість гесту саме до бікіні-біч, а не просто до пляжу. На пляжі для місцевих теж можна купатись, але в одязі, та й там не так чисто і найкращий риф зазвичай відокремлюють для туристів.

Як сувеніри з Мальдівів привозять вироби з кокосу, дерева, розписи, посуд, статуетки. Чудовий екзотичний подарунок – палички бонді, пресований місцевий десерт з кокосу. Їх можна придбати на своєму острові або в Мале на ринку – куди Олександра Литвинова дуже радить заїхати, також там можна придбати фруктів у дорогу. Сама столиця, до слова, дуже контрастує з райськими островами. Це галасливий типовий азійський мегаполіс з шаленим дорожнім трафіком і купою мопедів. Але прогулятись за нагоди варто – на президентський палац, парк, фруктовий і рибний ринки вистачить 2-3 години.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ БЮДЖЕТНИЙ «РАЙ»

Авіаквитки зазвичай коштують $500-600 в обидва боки. Наразі вартість квитків на регулярні рейси зросла (тепер від $700). А от чартерні квитки на найближчі дати можуть коштувати всього $400 за прямий рейс в обидва боки.

Проживання у гест-хаузі обійдеться у 40-55 доларів за добу (двомісний номер зі сніданком). Курортний готель – у рамках «гарячого» пакету може бути і $100 за добу, але частіше – від кількох сотень за ніч.

Квиток на муніципальний паром – усього 3-5 доларів в один бік. Спід-бот – $40-70.

Харчування порівняно недороге – заплатите $7-12 за велику порцію їжі. Страви тут прості, порції великі, вишукана кухня – тільки на резортах. Вода безкоштовна, порція напоїв – 3-5 доларів.

Розваги на Мальдівах – морські. $30-40 коштує снорклінг з мантами (вид безпечних скатів) або поїздка на безлюдні острови, прогулянка з водними лижами, до дельфінів або підводне полювання. 125 доларів попросять за дайвінг без сертифікату, $60-75 – занурення для сертифікованих дайверів.

Близько $75 вартує екскурсія на резорт.

Виходить, на Мальдівах можна обійтися 1500-2000 доларів на двох за тиждень (базові витрати, без екскурсій), якщо все вдало спланувати. І зараз навіть є шанси прожити на райських островах за ці ж гроші й 2 тижні: ціни на житло дуже падають, тож користуймося моментом.

Тетяна Негода, Київ

Фото з відкритих мереж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-