Закордонний туризм-2021: бронювати чи вичікувати?

Закордонний туризм-2021: бронювати чи вичікувати?

Відпочинок 2021
Укрінформ
Через пандемічну невизначеність українці побоюються бронювати тури заздалегідь, але ціни все вигідніші: знижуються мало не щотижня

Ціни на літні тури у лютому, коли традиційно зазвичай настає сезон ранніх бронювань, були істотно вищими, ніж рік тому. Це широко обговорювали, зокрема, на сайті для професіоналів турбізнесу. Директор компанії «Туристична хата» Олександр Олифіренко тоді підраховував, що вартість двотижневого відпочинку в одному з кращих готелів Мармарису на родину коштувала 2500 євро, а цьогоріч – майже €4800. Тоді ж на сайті онлайн-бронювання турів rozetka.travel найдешевший тур на родину з трьох чоловік до турецьких курортів вартував не менше 1000 євро. Але минуло всього 2-3 тижні, й у системі з’явилося багато турів від 615 євро. І якщо у лютому раннє бронювання туристи переважно, за даними mastertura.com.ua, ігнорували, то наразі ситуація – більш сприятлива. Ціни під картинками сонячних готелів дражняться і ваблять. Ми попросили Катерину Артюх, керівницю відділу розвитку напрямків туроператора Join UP!, розповісти, якими бачать перспективи бронювань літнього відпочинку у цій компанії, радять нам почекати чи купувати, поки дешевшає.

Минулого року, через пандемічні обмеження, планування подорожі стало чи не екстремальним видом спорту. Кордони закривали й відкривали, правила в’їзду постійно змінювались, а українці могли розраховувати хіба що на інтуїцію. Статистика на підтвердження: якщо у 2019 р. українці в середньому тур замовляли за 27 днів до відправлення, то в 2020 р. цей термін скоротився вдвічі – до 13 днів. Здавалося б, що цього року змін ще не так багато, але стратегії бронювання варто переглянути.

СПРАЦЮЄ ВІДКЛАДЕНИЙ ПОПИТ

Минулого року багато українців вирішили відкласти подорож, адже очікували на швидке відкриття кордонів і повернення до звичного ритму. Але сталося інакше. Навіть зараз ще далеко не всі напрямки доступні. Втім, люди не хочуть чекати другий рік поспіль, а тому обирають із доступних варіантів. Як результат, попит істотно зростає, а пропозиції залишаються ті самі. Зараз за внутрішньою статистикою бронювань у системі Join UP! – замовлень на поїздки до Туреччини в чотири рази більше, ніж минулого року. І це тільки Україна. Однак, схожі тенденції спостерігаються в усьому світі.

Наприкінці лютого прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон повідомив про те, що навесні або влітку – для британців скоро відкриються кордони. Це спровокувало справжній бум замовлень на тури в інші країни. Британські туроператори повідомляли про неймовірне зростання попиту, де лунали навіть цифри в 1000%. Причому основний масив бронювань припадає на липень. Зрозуміло, що ажіотаж впливає на ціни, а тому Туреччина цього року демонструє зростання цін. Проте ситуація може змінитись, якщо українцям стануть доступні й інші напрямки.

В ОЧІКУВАННІ ВІДКРИТТЯ КОРДОНІВ

Кордони поступово відкриваються – і це вже факт. З першого березня стали доступними подорожі в Грузію. Навесні українські туристи відправляться на Кіпр. Існує ймовірність відкриття Мальти й Греції. Це вже впливає на настрої мандрівників. Наразі в Join UP! навіть є бронювання турів у Грецію восени. Хоча наразі немає підтверджень щодо відкриття кордону чи умов його перетину, однак люди налаштовані оптимістично.

Все це означає, що кількість варіантів для подорожей поступово збільшується, а разом із тим – варіюється ціновий діапазон. Тим, хто бажає заощадити – звичайно, логічним буде забронювати подорож завчасно, при цьому можна оформити страхування від невиїзду через COVID-19.

2021 рік туроператори розглядають роком повернення планування. І хоча передбачити відкриття кордонів поки неможливо, все ж можна говорити про більш зрозумілі умови й правила. Також можна обережно прогнозувати, що діапазон напрямків буде збільшуватись разом із проведенням вакцинації. Наразі найбільше ранніх бронювань спостерігається для турів до Єгипту, Туреччини й ОАЭ. Поступово до списку перших можуть потрапити Кіпр, а також уже згадана Грузія. Головною стратегією для українців має стати обережне планування заздалегідь: віддавати перевагу слід уже зрозумілим варіантам, хоча, якщо хочеться ризикнути, то це теж не заборонено. Можливо, пощастить, і кордони відкриються якраз перед подорожжю.

Тетяна Негода, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-