Річниця Чорнобиля започаткує велику програму з меморіалізації зони – Ткаченко

Річниця Чорнобиля започаткує велику програму з меморіалізації зони – Ткаченко

Укрінформ
Тридцятип'ятирічна річниця Чорнобильської катастрофи стане початком великої програми з меморіалізації зони.

Про це сказав в інтерв'ю LB міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає Укрінформ.

"Ми підписали меморандум із міністром екології, ДАРТ і ДАЗО зі спільного створення туристичних маршрутів у Чорнобильській зоні. Є також низка проєктів, які будуть здійснені в рамках 35-ї річниці, які готуємо ми і Мінекології. Наприклад, концерт, який має відбутися в Чорнобилі і транслюватиметься глядачам онлайн", – розповів Ткаченко.

За його словами, також розробляється концепція, над якою починають працювати куратори зі створення сенсів зони, "тому що це не лише місце туристичної атракції, а й місце пам'яті".

Ткаченко вважає, що важливо наситити вже створені маршрути новими сенсами, облаштувати їх, прокласти нові. Також є музеї, які важливо переосмислити.

Читайте також: Ціни для туристів на відвідування зони відчуження визначить ринок – Абрамовський

"Це початок великої програми з меморіалізації самої зони для того, щоб туди приїздили не просто зробити фоточки біля "дуги" або у Прип'яті, а щоб зрозуміти, що це місце однієї з найбільших трагедій, коли знецінилося людське життя", – наголосив міністр.

Він також зазначив, що це план дій не тільки на сьогоднішній день. "Частиною цього проєкту буде внесення деяких об'єктів Чорнобильської зони до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, зокрема і для того, щоб мати можливість і засоби для їхньої консервації. Низка об'єктів наразі у досить жалюгідному стані – ще трохи, і там нема на що буде дивитися. Зазначу, що до ЮНЕСКО подається Чорнобиль комплексно, а не окремі об'єкти", – додав Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2020 року міністр культури й інформаційної політики заявив про плани подати до 31 березня 2021 року до переліку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Чорнобильський комплекс. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-