Унікальне місто на нафтогазовому родовищі розвиває геотуризм

Унікальне місто на нафтогазовому родовищі розвиває геотуризм

Укрінформ
«Борислав. Все почалося з нафти» – цей слоган з’явився нещодавно та якнайкраще описує туристичний потенціал міста на Львівщині, в якому існує чимало унікальних локацій геотуризму.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА, передає Укрінформ.

«Борислав – це місто унікальної̈ історії зародження нафтопереробної промисловості в Україні. Йому немає аналогів не просто в Україні, а й в Європі і світі. Це єдине місто, побудоване на промисловому нафтогазовому та озокеритному родовищі. На основі цієї рідкісної історичної цінності та багатства на корисні копалини сьогодні створюються сучасні художні інсталяції, музеї», – розповів краєзнавець та екскурсовод Ігор Романюк.

Нещодавно у міста з’явився слоган «Борислав. Все почалося з нафти». Він найкраще описує туристичний потенціал дестинації, адже всі культові, історичні, промислові, житлові та інфраструктурні об’єкти міста так чи інакше пов’язані з нафтою чи нафтовидобуванням.

Століття тому Борислав виробляв 5% світової нафти та займав перше місце у світі з видобутку озокериту. Бориславським «земним воском» ізольований телефонний кабель з Європи до Америки, прокладений дном Атлантичного океану сто років тому.

Нещодавно у Бориславському міському парку культури та відпочинку відкрилася аптека-музей винахідника гасу Йогана Зега.

«Саме в Бориславі можна вивчати та досліджувати історію видобутку нафти та озокериту – як новий напрямок подорожей – геотуризм, який обирають активні мандрівники та учнівська і студентська молодь. Власне, Борислав увійшов до транскордонного туристичного маршруту «Гео-Карпати», – розповіла під час відкриття нової локації директор управління туризму та курортів ЛОДА Наталя Табака.

Поблизу приміщення аптеки-музею про нафтову епоху нагадують діючі нафтові верстати-гойдалки з фігурами Йогана Зега та Роберта Домса.

Читайте також: На Львівщині відкрили аптеку-музей винахідника перероблення нафти Йогана Зега

Також Табака порадила туристам побувати й у церкві св. Анни. Це колишній парафіяльний римо-католицький костел св. Барбари – покровительки гірників. Тепер тут греко-католицький храм, де зібрано понад 700 мощів святих. Споруда костелу вимурувана у формі латинського хреста. У вежі храму розташований годинник, який подарував Франц Йосиф під час відвідин міста Борислава.

Ще одна локація – музей «Карпатська хата». Він розташований у хаті 1802 року, збудованій з ялинових зрубів без жодного цвяха. Тут можна побачити давні речі з різних регіонів України, а ще спробувати унікальну, запашну каву, заварену на воді «Нафтуся», що набирають безпосередньо з криниці поруч із домом.

Крім того, у Бориславі активно розвивається гірськолижний курорт «Буковиця» сім’ї Мицаків. Дмитро Мицак – спортсмен національної збірної України з гірськолижного спорту, учасник Перших зимових Юнацьких Олімпійських ігор 2012 року в Інсбруку та зимових Олімпійських ігор 2014 року в Сочі.

Читайте також: Храм на Львівщині, де зібрані мощі понад 700 святих, можна побачити в 3D

Локації, які також заслуговують на туристичну увагу, – Музей нафтової і газової промисловості та скансен нафтовидобування, Будівля інституту геології Карпат, будинок-канцелярія Роберта Домса, гірськолижний комплекс «Крутогір», історико-краєзнавчий музей (колишня будівля офісу нафтової компанії Давіда Фанто), історичне приміщення польської гімназії (приміщення школи номер 3) тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-